Тол полицията на АПИ ще бъде от 680 души

Всички длъжности, включени в националното звено за тол системата, ще минат през конкурс

Тол полицията на АПИ ще бъде от 680 души

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

680 души ще бъдат включени в т.нар. тол полиция, която ще се занимава с контрола по пътищата. Това заяви съветникът за тол системата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството Радослав Николов по bTV. Той уточни, че в националната структура, която трябва да заработи от догодина, ще бъдат наети 921 човека, от които 240 ще се занимават с високо специализирани дейности в звеното в София. По негови думи бройката не е голяма и е съгласувана със съветници от Световната банка, консултант по проекта.

„Системата е автоматизирана, но има и дейности, които се нуждаят от поддръжка от живи хора“, обясни Николов. Той допълни, че всички длъжности в националното тол управление ще минат през конкурс. Ангажиментът на тол полицията ще бъде освен да осъществява контрол по пътищата, да се намесва и при необходимост да отбива автомобилите на пътя за проверка. 

Както Economic.bg писа преди седмица автомобилите, които прихващат нарушителите ще бъдат 55, а тези, които установяват правоприлагането – 50. Те са оборудвани с „умни камери“, които чрез засичане на регистрационния номер на автомобила валидират е-винетката. Данните за нарушителите ще бъдат достъпни в реално време, а самото устройство е гъвкаво и позволяващо монтиране на различно превозно средство. 

Електронните винетки трябва да влязат в сила от 1 януари догодина, но Николов обясни, че всички, които имат валидни хартиени винетки след тази дата, няма да бъдат глобявани. Те трябва да ги презаверят, но ако не го направят, няма да получават глоби. Регистрацията им по електронен път ще става на пътя чрез контролните автомобили.Експертът потвърди, че цените на винетките няма да се увеличават след въвеждането на новата система. 
Коментари: 0