Две трети от българите ще свият разходите си това лято

71% от българите все още предпочитат да се разплащат в брой, изоставайки от тенденциите

Две трети от българите ще свият разходите си това лято

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

1596 ~ 2 мин. четене

Две трети от българите планират да изхарчат по-малко пари това лято в сравнение с миналото, сочи проучване на международния доставчик на мобилно банкиране Ferratum Group, в което участие са взели 15 хил. домакинства от 10 европейски страни и Австралия.

В същото време българите планират да изразходят най-голям процент от месечния си доход през лятото на 2020 г. спрямо останалите десет страни от изследването – 86% , но те получават и най-ниските доходи, сочат данните на Евростат. Основно разходите, за които ще отидат възнагражденията на българите през идните месеци, са за хранителни стоки (22%), финансиране на нуждите на децата (12%) и пътувания в страната (11%).

След България се нареждат Хърватия, чиито граждани са готови да изразходят 72% от месечния си доход, Латвия с 50% и Румъния с 49%. Всички страни са поставили на първо място хранителните продукти като най-големия си разход с изключение на Естония, където пътуванията в страната ще бъдат най-голямото перо това лято.

По време на изолацията българите са похарчили най-много за хранителни стоки (52%), придобивки за дома (13%), дрехи и обувки (12%) и продукти за лична грижа и хигиена (10%), става ясно още от изследването.

Резултатите сочат също, че повече от 50% от анкетираните сред 11-те страни са били засегнати от световната пандемия и са анулирали всичките си планове за лятото. Една четвърт от анкетираните са отказали международните си пътувания, а други 15% са се отказали да си купят кола тази година. 10% са планирали да придобият жилище, но те по-скоро биха забавили покупката, за да спестят повече пари.

Промяната в плановете може да се дължи на това, че 13% от анкетираните са загубили работата си заради пандемията, а 18% ще бъдат с намалено заплащане в близкото бъдеще. Според проучването 58% са лицата, които не са били засегнати финансово, са запазили работата си, както и не са имали промяна във възнаграждението си.

Успоредно с това проучването отчита, че разплащанията в брой намаляват за сметка на онлайн плащанията. България обаче е на дъното по отношение на онлайн плащанията сред 11-те страни. Българите са традиционалисти и все още 71% предпочитат да се разплащат в брой. Най-дигитализираните държави в това отношение са Норвегия (86%), Австралия (79%) и Дания (77%).

Подкрепи Economic.bg