В кои страни това лято решиха да не чакат туристи от Русия?

За нашите летни ваканции са останали само родните ни южни курорти, пише ТАСС

В кои страни това лято решиха да не чакат туристи от Русия?

Снимка: Unsplash

7284 ~ 2 мин. четене

Повечето популярни туристически дестинации започват да отварят границите за чуждите посетители една по една. На първо място, съседните страни и тези, които успешно са преодолели епидемията от коронавирус, получават възможността да пътуват. В Русия, според официалните данни, заболеваемостта намалява и в резултат на това се отвориха почти всички ресторанти, хотели и плажове.

Европейските държави обаче засега отказват да включат Русия в списък №1, тоест сред онези, за които ЕС ще отвори граници от 1 юли, пише ТАСС.

И така на 1 юли чудо няма да се случи, руснаците няма да отидат в Европа. И най-важното през летния сезон няма да ги има и по плажовете в Гърция, Италия, Испания, България и т.н. Поне засега.

Причината е, че европейците не са сигурни в успокояването на епидемиологичната ситуация. В края на краищата вирусът започна да се разпространява в Русия по-късно, отколкото в европейските страни, така че трябва да дадем повече време, за да се „възстановим напълно“, пише изданието.

ЕС също отказва влизане на жители на САЩ и Бразилия.

Но Европа не е единствената, където не чакат руснаците в близко бъдеще, въпреки силните изявления от високи трибуни. Например Турция и Тунис разшириха забраната за влизане на руснаците.

Турция и Русия възобновяват полетите си в средата на юли. Тогава Turkish Airlines започва първите си полети до Москва и Санкт Петербург. Но най-реалистичното е началото на въздушния трафик между страните да се случи през август. Това се потвърждава от графика на „Аерофлот“ с полети от Москва до Истанбул от 1 август.

Тунис отваря границите за чужденци на 27 юни, но руснаците определено няма да са сред първите туристи в Сус и Хамамет. Подобно на много други страни по света, Тунис проведе собствена класификация на държавите според нивото на разпространение и заплахата от COVID-19. Русия обаче се озова в най-новата „червена“ група . Тоест, все още са далеч от възобновяването на туризма в курортите на Северна Африка. През 2019 г. Тунис беше посетен от повече от 635 хил. руснаци.

Руснаци не чакат и в Кипър, а отказ да пуснат руски граждани на своите територии обявиха и властите на Финландия, Чешката република и Черна гора.

„Така че за нашите летни ваканции са останали само родните ни южни курорти“, пише ТАСС.

Заради новите изисквания на „Роспотребнадзор“, руските санаториуми и хотели по Черноморието, а може би и в цялата страна, не бяха готови за потока от гости. Изпълнението на всички препоръки, свързани със защита от Covid-19, струва скъпо на сектора и той все още не е напълно готов за сезона, който започва в страната на 1 юли.

Подкрепи Economic.bg