Държавата ще поръча 16 хил. лаптопа за ученици и учители

Министър Красимир Вълчев обеща поръчката да не се прави за конкретен производител или вносител

Държавата ще поръча 16 хил. лаптопа за ученици и учители

Снимка: Красимир Свраков

3437 ~ 1 мин. четене

Правителството отпусна днес 14 млн. лв. от държавния бюджет за закупуване на общо 16 хиляди преносими компютъра. За учениците са предвидени 12 хил. лаптопа, а за учители – 4 хиляди. Образователният министър Красимир Вълчев е категоричен, че поръчката ще бъде така направена, че да не бъде облагодетелстван даден производител или вносител.

„Изискванията са такива, че да могат да се купуват от много производители. Лаптопите трябва да са функционални за учениците. Има такъв ученически клас устройства“, каза Вълчев.

По неговите думи устройствата ще се използват както в класните стаи, така и от ученици, които нямат личен лаптоп, но се налага да учат от вкъщи – дали заради наложена карантина, или заради затворено училище.

„Ще бъдат използвани и за електронно обучение, за електронни дневници. Учителят трябва да може да осъществява електронно обучение“, каза още министърът.

По неговите думи предстоят да се купят и още 80 000 устройства по линия на европейския фонд за подкрепа, но според него там процедурата е твърде дълга и не се знае кога ще се случи.

Запитан как ще се разпределят устройствата по училищата и детските градини, Вълчев обяви, че ще се случи пропорционално на броя на учениците и учителите във всяко учебно заведение.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg