Държавният ВиК холдинг не е платил 10-те милиона на „Енерго-про“

Започва поетапно спиране на тока на двата водни оператора в Шумен и Добрич, съобщиха от енергийното дружество

Държавният ВиК холдинг не е платил 10-те милиона на „Енерго-про“

Снимка: МРРБ

Електроснабдителното дружество „Енерго-про“ все още не е получило обещаните от държавния ВиК холдинг 10.5 млн. лв., с които да бъдат погасени дълговете на „ВиК Добрич“ и „ВиК Шумен“. Заради забавянето на плащането от утре, 29 септември, започва поетапното изключване на електрозахранването на обекти на двата водни оператора.

„Въпреки поетия ангажимент за покриване на задълженията, до момента няма извършено плащане към компаниите от групата на ЕНЕРГО-ПРО Варна“, пишат от дружеството.

За периода 09:00 – 11:00 часа без електрозахранване ще останат част от административните сгради на двете дружества в градовете Добрич, Шумен, Генерал Тошево и Шабла.

„Крайната мярка се предприема съгласно обявения вече график. Съоръженията, осигуряващи водоподаването, няма да бъдат засегнати от прекъсването“, казват от „Енерго-про“.

Още на 24 септември от „Енерго-про“ заплашиха, че ще започнат спиране на електрозахранването на двете дружества от 29 септември, след което от принципала на държавния ВиК Холдинг МРРБ официално отговориха, че ще погасят задълженията в срок – 30 септември. От „Енерго-про“ обясниха пред Economic.bg, че не знаят откъде се получава разминаването в срок от един ден и все още са в очакване на погасяването на задълженията. Държавният ВиК Холдинг изпрати позицията си на 24 септември и имаше три работни дни за погасяването на дълговете, но все още пари не са преведени.

От 30 септември се увеличава периодът за прекъсване на захранването, както и нараства броят обекти на ВиК дружествата, които ще бъдат изключени. Графикът може да бъде отменен само при пълно погасяване на задълженията на двете водоснабдителни дружества, казват от „Енерго-про“.

„След десетки компромиси и подписани споразумения за разсрочване през годините, които не бяха изпълнени от „ВиК Добрич“ и „ВиК Шумен“, „Енерго-про“ бе принудено да пристъпи към крайната мярка за планирано прекъсване, за да избегне натрупването на нови задължения. Ръководството на електроснабдителното дружество силно се надява този път, след намесата на принципала МРРБ, проблемът с изплащането на натрупаните дългове да бъде разрешен, за да може да продължи нормално да изпълнява своите оперативни дейности съгласно лицензионните си задължения.“

Коментари: 0