Джонсън: Brexit ще превърне Великобритания в най-великото място в света

Той призова ЕС да премисли отказа си от предоговаряне на сделката

Джонсън: Brexit ще превърне Великобритания в най-великото място в света

Снимка: БТА

Brexit ще превърне Великобритания в най-великото място в света. Това заяви новоназначеният министър-председател на Великобритания в първата си реч пред парламента днес, предаде Ройтерс. 

"Нашата мисия е да осъществим Brexit на 31 октомври с цел обединяване и изпълване отново с енергия на нашето велико Обединено кралство и за да превърнем страната в най-великото място в света", подчерта Джонсън. 

Той съобщи също, че Лондон няма да номинира кандидат за еврокомисар в новия състав на ЕК.

Джонсън освен това определи условията на договора за Brexit, който прешественичката му Тереза Мей сключи с ЕС, като неприемливи, предаде Франс прес.

"Споразумението за излизане от ЕС беше отхвърлено три пъти", припомни Джонсън, визирайки трите неуспешни гласувания в Британския парламент. "Неговите условия са неприемливи за този Парламент и за тази страна", подчерта той и поиска "премахването на ирландския предпазен механизъм. Този механизъм е решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit.

"Трябва ясно да се разбере, че пътят към сделката преминава през пътя на премахването на предпазния механизъм", подчерта Джонсън, цитиран от Ройтерс. Джонсън призова ЕС да премисли отказа си от предоговаряне на сделката за Brexit.

Новият премиер каза също, че поставя началото на нов подход за постигане на независима търговска политика, в който именно се вписва и решението да не се номинира кандидат за ЕК.

"Днес е първият ден за нов подход, който ще приключи с нашето излизане от ЕС на 31 октомври", изтъкна той.
Коментари: 0