ЕЦБ ще удължи капиталовите облекчения за банките в еврозоната

Финансовите институции ще бъдат подкрепени със 70 млн. евро, поне на хартия

ЕЦБ ще удължи капиталовите облекчения за банките в еврозоната

Снимка: Unsplash

584 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Европейската централна банка заяви, че ще предостави на търговските банки в еврозоната около 70 млрд. евро, като така ще им помогне да продължат да предоставят кредити на поразената от пандемия икономика.

ЕЦБ ще позволи на заемодателите да продължат да изключват депозитите, държани в централните банки, когато изчисляват техния коефициент на ливъридж за деветте месеца до края на март 2022 г., се казва в изявление на ЕЦБ. Bloomberg съобщи в сряда, че ЕЦБ трябва да удължи облекчението. Освобождаването, което иначе изтича на 27 юни, на практика прави банките да изглеждат по-силни и им позволява да правят повече бизнес със съществуващите финансови резерви.

Позицията на ЕЦБ е в контраст с позицията на някои партньори, особено в Швейцария и САЩ, които позволиха мерките да изтекат тази година. Европейската централна банка обаче подчертава по-силната зависимост на еврозоната от банкови заеми, а не от капиталовите пазари като източник на корпоративно финансиране.

ЕЦБ и други органи предоставиха на банките безпрецедентно регулаторно облекчение по време на пандемията, за да им помогнат да поемат загубите и да продължат да отпускат заеми, а вече много институции отчитат, че печалбите се възстановяват.

Непредвидени последици

И все пак ЕЦБ заяви, че банките ще трябва да променят математиката си, за да запазят „устойчивостта“, осигурена от коефициента на ливъридж. Облекчението ще се прилага само за експозиции към централни банки, които са се натрупали от края на 2019 г., малко преди началото на пандемията.

Облекчението на съотношението досега е помогнало да се избегнат нежелани последици от програмата на ЕЦБ за изкупуване на пандемични облигации. Програмата е увеличила средствата по сметките на заемодателите в централната банка. А това може в крайна сметка да накара тези банки да изглеждат по-силно задлъжнели, ако не бъдат освободени.

Някои европейски банкови регулатори искат да избегнат удължаването на облекчението на коефициента на ливъридж след март, съобщи Bloomberg по-рано тази седмица, позовавайки се на запознати източници.

Федералният резерв на САЩ остави своите мерки за облекчаване да отпаднат в края на март, като същевременно заяви, че ще обмисли промяна на показателя.

Коефициентът на ливъридж е един от двата ключови показателя за финансова сила за банките. От 28 юни банките ще трябва да имат минимално ниво от 3%, въпреки че това число ще нарасне леко за отделните банки, които се възползват от облекчението на ЕЦБ.

Най-големите банки ще бъдат обект на допълнителни такси на по-късен етап. Метриката измерва капитала като дял от активите, без да се отчита тяхната рискованост.

Облекчението ще даде особена полза за банките във Франция, Германия и Холандия, които обикновено имат повече депозити в централните банки от тези в Южна Европа, пише анализаторът на ING Суви Платеринк Косонен в бележка след новината на Bloomberg по-рано тази седмица.

Подкрепи Economic.bg