ЕЦБ вдигна мерника на европейските „неклиматични“ банки

Централната банка планира задълбочен стрес тест и по-високи капиталови изисквания за някои финансови институции

ЕЦБ вдигна мерника на европейските „неклиматични“ банки

Снимка: Pixabay

1164 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейската централна банка предупреди, че финансовите институции на стария континента трябва да ускорят усилията си за справяне с климатичните рискове. Базирана във Франкфурт ЕЦБ посочи, че „никоя поднадзорна банка не е близо до изпълнението на всички очаквания относно рисковете, свързани с климата и околната среда".

Според централната банка повечето кредитори, които тя контролира, все още не са изготвили конкретни планове, показващи как ще променят бизнес стратегиите си в синхрон с усилията за овладяване на изменението на климата.

Докато около половината от 112-те институции, наблюдавани от базираната във Франкфурт централна банка,

обмислят определяне на цели за изключване за някои сегменти на пазара, само шепа от тях споменават, че активно планират да насочат портфейлите си по съвместима с Парижкото споразумение траектория“, заявява в своя публикация членът на изпълнителния съвет на ЕЦБ Франк Елдърсън, цитиран от Bloomberg.

Той посочи, че предложението на Европейската комисия за въвеждане на законово изискване кредиторите да разработват планове за преход за бизнеса си към въглеродна неутралност е „добре дошло“ и че ЕЦБ ще наблюдава напредъка на банките в този преход. ЕЦБ по-рано критикува индустрията за слабото състояние на нейната подготовка за рисковете, свързани с изменението на климата.

Надзорният орган планира задълбочен стрес тест на климатичните рискове за банките през следващата година, в който ще разгледа въглеродната интензивност на кредитните книги и търговските операции, както и способността на индустрията да се справи с физическите последици от изменението на климата върху стойността на активите.

Банките, които се представят зле в климатичния стрес тест следващата година, може да се сблъскат с по-високи капиталови изисквания, което ще подкопае способността им да предават печалби обратно на акционерите. По-строгата регулаторна среда идва на фона на все по-страшни предупреждения, че светът тъжно изостава в намаляването на въглеродните емисии, което увеличава натиска върху правителствата и бизнеса да изготвят по-амбициозни планове за климата.

Подкрепи Economic.bg