Един от най-големите телекоми в света спира поддръжката на 3G телефони

Стъпката идва на фона на глобалната тенденция към преход към 5G

Един от най-големите телекоми в света спира поддръжката на 3G телефони

Снимка: Pixabay

1628 ~ 1 мин. четене
Американският телеком гигант Verizon спира да активира телефони, които не поддържат 4G LTE мрежи, предават световните медии. Новината идва, след като първо се появиха оплаквания на потребители, че операторът е отхвърлил исканията им за активиране на 3G устройства. Сега компанията потвърди информацията, както и че това на практика отразява бъдещата ѝ политика. 

„От няколко години публично казваме, че нашата 3G CDMA мрежа ще остане достъпна до края на 2019 г.“, обясняват от Verizon пред Engadget. От компанията посочват още, че почти целият трафик в мрежата ѝ се осъществява в нейната 4G LTE платформа. 

Решението на телекома да спре да активира устройства, които не поддържат по-бързата мрежа, е продиктувано от желанието окончателно да се завърши прехода към LTE. Още през миналата година Verizon актуализира портфолиото си от устройства, така че да стимулира настоящите потребители на 3G да преминат към 4G телефони. 

Всичко това се случва на фона глобалната тенденция към стартирането на преход към 5G мрежи от най-ново поколение. Международната организация 3GPP, отговаряща за клетъчните стандарти, вече одобри 5G спецификацията, така че да се даде тласък на комерсиализацията на технологията. 
Подкрепи Economic.bg