Един от най-красивите италиански плажове въвежда такса „вход“

Най-много по 1500 души на ден ще се допускат на плажа от следващото лято

Един от най-красивите италиански плажове въвежда такса „вход“

Снимка: wikepedia

Посетителите скоро ще трябва да си плащат, за да се насладят на един от най-красивите плажове на Сардиния, Италия, тъй като местните власти се опитват да намалят щетите, нанасяни от хилядите туристи, които се струпват, съобщава TheGuardian.

La Pelosa - бял пясъчен плаж в Стинтино, Северозападна Сардиния, е описван като кътче от рая, привличайки хиляди посетители всяко лято. Екологичните оценки обаче показват, че прекомерният брой плажуващи заплашва екосистемата на ивицата.

Вследствие на това кметът на Стинтино, Антонио Даяна, реши да въведе входни билети и да определи максимален брой туристи, които ще могат да посетят плажа. До 1500 плажуващи ще се допускат на ден до райското кътче от следващото лято.

„ Парите, които ще се събират от такси за вход на плажа, могат да се използват за неговата поддръжка“, заяви Даяна по време на заседание на общинския съвет. Франческа Демонтис, местният съветник по туризъм, каза, че е убедена, че мерките ще доведат до добър резултат.

Пушенето на La Pelosa вече е забранено. Заради кражбата на пясък или  черупки от плажовете на Сардиния може да бъдете глобени с до 3000 евро, пише още TheGuardian.

 

Коментари: 0