„Единна Русия“ с категорична победа на изборите

Партията на Путин и Медведев печели 343 от 450 депутатски места

„Единна Русия“ с категорична победа на изборите

Управляващата партия „Единна Русия“ постига категорична победа на парламентарните избори в Русия, сочат резултатите от вота, цитирани от местните медии.

Партията на президента Путин и премиера Медведев получава 343 мандата, което са над 75% от местата в руската държавна Дума. Това й дава възможност сама да инициира промени в конституцията на страната и да ги прокарва през пленарна зала.

На второ място е Комунистическата партия с 42 депутатски места (9,34% от местата), трета е Либерал-демократическата партия с 39 места (8,67%), четвърта е „Справедлива Русия“ с 23 места (5,11%).  

По едно депутатско място получават „Родина”, „Гражданска платформа” и независимият кандидат Владислав Резник.

Резултатите са очаквани с изключение на ниската активност в големите градове (в Москва са гласували едва 35%). Общата избирателната активност е около 48%.

„Единна Русия“ доминира при едномандатните избирателни райони. Тя мажоритарно печели 203 от 225 мандата. Комунистите и „Справедлива Русия” имат по 7, либералдемократическата партия – 5. „Родина” и „Гражданска платформа” получават по едно място. В Държавната Дума ще има и един независим.

Парламентарните избори в Русия се провеждат по смесена система – 225 депутати се избират по партийни листи и 225 – в едномандатни райони. Праг на избирателна активност, под който изборите не са валидни, няма.

Въпреки стартиралата с фалстарт предизборна кампания, с изказването на руския премиер и лидер на управляващата „Единна Русия“ Дмитрий Медведев, че „пари няма, но вие се дръжте“, формацията, която е близка до президента Владимир Путин, се наложи убедително.

Битката за второто място, бе единствената интрига в изборната нощ. След затварянето на избирателните секции веднага бе оповестено, че либерал-демократите Жириновски е втората политическа сила. Впоследствие те бяха изместени от комунистите на Зюганов, макар и с минимална разлика.

Двете опозиционни формации „Яблоко“ и „Парнас“ на Григорий Явлински и на бившия руски премиер Михаил Касянов получават общо два процента. Въпреки това Явлински каза, че борбата продължава и че започват подготовката за президентските.

Коментари: 0