Единствените милиардери, които спонсорираха кампаниите и на Тръмп, и на Байдън

Тези действия не се вписват добре в многомилионната компания за козметика Estée Lauder

Единствените милиардери, които спонсорираха кампаниите и на Тръмп, и на Байдън

Снимка: Estee Lauder/Facebook

3251 ~ 2 мин. четене

За някои членове от клуба на милиардерите даренията за политическия елит са семейна традиция. Като например нефтеният магнат от Ню Йорк Джон Кациматидис - той, съпругата му Марго и двете им вече големи деца Андреа и Джон-младши са дали хиляди долари за подкрепа на президента Доналд Тръмп.

Не всички милиардери обаче могат да излязат на една глава със семействата си. Наследницата на огромен бизнес за недвижими имоти Джейн Голдман дари средства за президентската кампания на Пит Бутиджидж, докато съпругът й Бенджамин Луис даде 100 хил. долара на комитет, подкрепящ Тръмп. Рупърт Мърдок пък управлява медийна империя, известна с приятелското си отношение към президента Тръмп, но съпругата му - бившият супермодел Джери Хол, даде средства за кампанията на Байдън.

По информация на Forbes обаче съществува само една двойка милиардери, която е дарила пари директно за президентските кампании както на Байдън, така и на Тръмп. Кралят на козметичните продукти Роналд Лаудър е налял стотици хиляди долари в комитети, които подкрепят президента и Републиканския национален комитет, а съпругата му Джо Лаудър е дала над 50 хил. долара на групи, подкрепящи Байдън и Демократичния национален комитет, според записите, подадени във Федералната избирателна комисия.

Семействата Лаудър и Тръмп са познати в продължение на десетилетия. И Роналд Лаудър, и Доналд Тръмп са студенти в университета в Пенсилвания, преди да поемат водещи роли в собствените си семейни империи. В своята автобиография от 1987 г. „Изкуството на сделката“ Тръмп си припомня братът на Роналд - Леонард, домакин на обяд, където бъдещият президент е имал място до посланика на Русия. Семейство Лаудър отдавна поддържат международни връзки - Роналд е бил посланик в Австрия по времето на Роналд Рейгън през 1986 г.

Роналд Лаудър остава лоялен към Републиканската партия, като през годините е дарявал на кандидати като Боб Дол, Орин Хач и Мит Ромни. През ноември 2017 г. той дари 100 хил. долара на Trump Victory, комитет, подкрепящ Тръмп и Националния комитет на републиката. На следващата година той публикува изявление, в което посочва президента като „човек с невероятна проницателност и интелигентност“. През 2019 г. той даде още 100 хил. долара на същия комитет в подкрепа на Тръмп.

Тези действия не се вписват добре в многомилионната компания за козметика Estée Lauder, базирана в Ню Йорк, където Роналд Лаудър е член на Борда на директорите. По-рано тази година служителите на Estée Lauder започнаха петиция с искане той да бъде отстранен от Борда заради подкрепата му за президента. Той остана на мястото си.

Това също може да е предизвикало някои противоречия между Лаудър и съпругата му от повече от 50 години - Джо, която тази година се спря на Байдън. Тя дари 2 800 долара за кампанията на Байдън през януари, даде още 2 800 долара през април, след което наля 50 хил. долара в съвместна комисия за набиране на средства в подкрепа на бившия вицепрезидент през юни.

Джо Карол не е единственият поддръжник на Байдън в семейството. Зетят на Роналд Лаудър, инвеститорът Ерик Зинтерхофер и снахата Джудит Гликман Лаудър също са допринесли за кампанията на Байдън. Леонард Лаудър, брат на Роналд и почетен председател на Estée Lauder, е дарил повече от 100 хил. долара през този изборен цикъл на кандидатите от Демократическата партия, участващи в Конгреса.

Подкрепи Economic.bg