Единственият окръг в Англия без McDonald's

Мнозина се страхуват от пристигането на веригата за бързо хранене

Единственият окръг в Англия без McDonald's

Снимка: Pixabay

Живописният окръг Рътланд може да се похвали с ресторант със звезда от Мишлен, десетки гурме заведения и редовни фермерски пазари - но това, което не може да се намери тук за ядене, е Биг Мак. Всичко това обаче може да се промени, разказва Би Би Си.

В наши дни изглежда невъзможно да шофирате някъде без да срещнете жълтата арка с логото на тази верига за бързо хранене. Но в Англия има цял окръг, който остава зона без Happy Meal.

Досега Рътланд изглежда е избягал от вниманието на американския гигант за бургери, но McDonald's е насочила своя взор към град Оукъм и е подала заявление за планиране на ресторант в покрайнините му.

Съпротивата срещу идеята е доста силна сред близо 40-те хиляди жители на този традиционен, консервативен окръг. Повече от 50 души досега са направили официални изказвания по време на консултациите в градския съвет с коментари като: „Горд съм, че Рутланд е единственият окръг, който няма McDonald's“.

Мнозина се страхуват от пристигането на веригата за бързо хранене, защото завинаги ще промени характера на най-малкия окръг в страната - известен със своите ловни полета, туристически атракции и независими училища.

„Отвратително е - Оукъм не е мястото за това“, казва Сандра Уелс, 57-годишна, която цял живот е живяла в Рътланд. "Не харесвам бързото хранене и има твърде много ресторанти McDonald's на други места", допълва тя. Мнозина местни мислят като нея.

McDonald's има около 1300 ресторанта в Обединеното кралство, но не винаги успешно печели жителите. Когато например веригата открива ресторант в Тависток в Девън през 1997 г., хората го бойкотират и девет години по-късно фирмата обяви, че напуска, припомня Би Би Си.

Кметът на Оукъм Дейвид Ромни подкрепя плановете на McDonald's - предполага се, че ресторантът може да създаде 65 работни места - и вярва, че ще извади града от "мрачните векове".

"Искате ли да имате много замрял град със затворени магазини?", пита той.

И казва, че по-младите трябва да напускат града, за да търсят работа, след като завършат училище. Всъщност те по-специално отсъстват от застаряващата общност в Рутланд - цифрите показват, че 28% от населението на графството е на възраст над 60 години и има много по-малко жители на възраст  от 20 до 24-години и от 15 до 19-години.

Аби Пепердин, 19-годишна сервитьорка, казва, че много от приятелите й се затрудняват да намерят работа на местно ниво.

Американският гигант казва, че неговият ресторант ще бъде "полезен" за Оукъм.

"Ние напълно разбираме историческата природа на центъра на града, който няма подходящи места за нашето предложение", заяви говорител.

"Вярваме, че разположението на ресторанта в покрайнините на града, близо до път A606, е най-изгодното и подходящо място".

Съветът на окръг Рътланд все още решава какво да препоръча на своите съветници.

Но се разказва следната любопитна история от неотдавнашно консултативно събитие - минаващ строител свалил прозореца на колата си и попита защо хората са се събрали. Когато му казали, че става въпрос за бъдещия ресторант на McDonald's, той се засмял и извикал: „Никой не казва "Не" на „Биг Мак“.

Остава да видим дали Рътланд ще успее да го направи.

Коментари: 0