Единствено при малините българският износ надвишава осезаемо вноса

Това сочат данни на земеделското министерство за първото полугодие на 2019 г.

Единствено при малините българският износ надвишава осезаемо вноса

Снимка: Pixabay

За периода от януари до юни вносът на плодове и зеленчуци в България като цяло надвишава износа. Само при малините закономерността е обратна, като износът чувствително превишава вноса. Това каза Дафинка Грозданова, държавен експерт в Министерство на земеделието и храните, цитирана от БТА. 

Вносните домати и пипер са осем пъти повече от количествата, които изнасяме, краставиците – три пъти, чесънът и корнишоните – 4 пъти, главестото зеле – почти 5 пъти, картофите – 10 пъти, дините – 3 пъти и т.н., по данни на земеделското министерство. 

От данните на земеделското ведомство за първото полугодие на 2019 г. става ясно още, че от април тази година идващите от чужбина ябълки са 56%, ягодите – 59%, доматите – 66%, картофите – 53%.

Румъния и Унгария са най-големите външни пазари за българските производители на краставици и домати. У нас пък двата зеленчука се внасят в най-големи количества от Турция и Гърция, следвани от Албания и Северна Македония. Български краставици се изнасят и в Германия и Чехия. Картофи внасяме от Франция и Германия, докато част от родната продукция заминава за Румъния и Гърция. Зелевите култури се покриват като внос от Северна Македония и Албания, наше зеле се търгува в Румъния и Сърбия, посочи експертът.

През 2019 г. ядем предимно македонски и полски ябълки, гръцки и турски череши, гръцки и албански ягоди. Румъния е основна експортна дестинация за същите плодове, български ябълки се продават и в Гърция, череши - в Германия, ягоди - в Беларус.

Най-търсените плодове от потребителите у нас са череши, сливи, ябълки, праскови и кайсии, каза още Грозданова. По думите й заради появили се късни пролетни слани и мразове през последните няколко години са пострадали кайсии, праскови, нектарини и зарзали, поради което в продукцията им се наблюдава спад. 

По данни от първото полугодие цената на едро на ябълките е намаляла с 26% спрямо 2018 г., на черешите с 8%, оранжерийните краставици са по-евтини със седем процента, оранжерийните домати са поскъпнали с шест на сто. Най-голямо е увеличението на цената на картофите – със 100% и в края на май са се търгували по 1.30 лв./кг на едро, при 0.65 лв./кг през миналата година.

Коментари: 0