Една от цистерните в Хитрино все още не е обезопасена

Ако пожарникарите се справят днес, операцията по изтегляне ще започне веднага

Една от цистерните в Хитрино все още не е обезопасена
Работата на пожарникарите по обезопасяването на цистерните, които причиниха взривовете в Хитрино, е продължила през цялата нощ. Десет от тях са източени и готови за извеждане от селото, но по една все още се работи. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова, която в момента се намира в Хитрино. Тя се надява процедурата по извеждане на цистерните да започне още днес, като за това са подготвени няколко 50- и няколко 150-тонни кранове.

Министърът каза още, че достъпът до селото и днес ще бъде ограничен, а пускането на хората до животните, които трябва да бъдат хранени, ще се случва само в определени моменти, когато действията по операцията по обезвреждане позволяват.

„Каквото беше планувано за тази нощ бе направено. Студеното време е добре за операцията, но е лошо за хората“, коментира директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Николай Николов. По неговите думи силният вятър е големият проблем, който пречи на хората и би попречил на работата на крановете. Той не се ангажира със срок за приключването на обезопасяването на последната цистерна, от която все още изтича газ.

Транспортният министър Ивайло Московски обясни, че на съседната на Хитрино гара чакат два 50-тонни крана на НКЖИ, готови да действат по изтегляне на цистерните. Има и други два 150-тонни крана в готовност, както и още два, които Румъния е предоставила на България. „Транспортно-аварийно сме обезпечили операцията“, категоричен е Московски.

При успешна операция на екипа на пожарникарите цистерните ще се приберат на площадката на собственика на композицията.
Коментари: 0