Ефектът на ваксините: В света има нов най-скъп град за живеене

Израелският шекел се повиши спрямо долара след бързия старт на имунизацията в страната

Ефектът на ваксините: В света има нов най-скъп град за живеене

Снимка: Twenty20

7896 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Най-скъпият град за живеене в света в момента е Тел Авив в Израел, показва двугодишен доклад на Economist Intelligence Unit. Той оглавява световния индекс на разходите за живот на EIU за първи път този декември, изкачвайки се от петото място, което заемаше миналата година. Според изследването придвижването нагоре в класацията е главно заради скока на израелската валута.

Шекелът се повиши спрямо долара след успешното внедряване на ваксина срещу COVID-19 в Израел. Страната имаше една от най-скоростните програми за ваксинация в света. По данни от Our World in Data 62% от населението на страната е било напълно ваксинирано към понеделник. В началото на ноември израелският шекел бе с 4% по-скъп спрямо щатския долар в сравнение с началото на годината, но оттогава тези печалби се свиха.

Около една десета от стоките в Тел Авив поскъпнаха, показва последното изследване на EIU, което разглежда цените на над 200 продукта и услуги в 173 града.

EIU заяви, че процентът на инфлация на цените, които проследява, се е повишил с 3.5% на годишна база в местна валута до септември 2021 г. от едва 1.9% през 2020 г. Според доклада това представлява най-бързият темп на инфлация в индекса през последните пет години.

Проблемите във веригата за доставки, колебанията във валутните курсове и промените в потребителското търсене доведоха до това покачване на цените на стоките, се казва в EIU. Според проучването транспортът отбеляза най-голямо увеличение на разходите, като цената на бензина за литър се повиши средно с 21% през 2021 г.

Упасана Дът, ръководител на световните разходи за живот в EIU, каза, че се очаква цените да се повишат допълнително в много градове през следващата година, тъй като заплащането се увеличава.

Въпреки това ние също така очакваме централните банки да повишат лихвените проценти, предпазливо, за да спрат инфлацията“, каза тя, добавяйки, че следователно тези увеличения на цените трябва да започнат да се забавят от сегашните нива.

Френската столица Париж падна на второ място в класацията, следвана от Сингапур. Рим отбеляза най-голям спад в класацията благодарение на рязък спад в цената на хранителни стоки и дрехи.

Най-скъпите градове в света за 2021 г.:

  1. Тел Авив, Израел
  2. Париж, Франция
  3. Сингапур
  4. Цюрих, Швейцария
  5. Хонконг, Китай
  6. Ню Йорк, САЩ
  7. Женева, Швейцария
  8. Копенхаген, Дания
  9. Лос Анджелис, САЩ
  10. Осака, Япония

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg