ЕИБ отпуска 40 млн. евро заем за модернизация на Летище София

Финансирането е подкрепено от Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия

ЕИБ отпуска 40 млн. евро заем за модернизация на Летище София

Снимка: Красимир Свраков

528 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и концесионерът на Летище София – „СОФ Кънект“ – подписаха договор за заем на стойност 40 млн. евро за модернизация на аеропорта. Финансирането се подпомага от Механизма за свързване на Европа на Европейската комисия, става ясно от съобщение на официалния сайт на ЕИБ.

Финансирането ще подкрепи модернизацията на инфраструктурата и надграждането на защитните компоненти до най-новите стандарти. В допълнение, проектът ще подобри ефективността на летищните съоръжения, включително компонентите за енергийна ефективност, но и ще осигури най-съвременна защита на околната среда, пишат от ЕИБ.

Според инвестиционната банка Летище София е сред най-натоварените на Балканите и едно от най-големите в Централна и Източна Европа, като броят на пътниците се удвоява между 2013 и 2019 г.

Припомняме, че България подписа 35-годишна концесия със „СОФ Кънект“ за разработване, модернизация, поддръжка, управление и експлоатация на летището. 

Заемът от ЕИБ е напълно в съответствие с Пътната карта на ЕИБ за климатичната банка, която беше одобрена през ноември 2020 г. Тя се фокусира върху подобряване на съществуващия капацитет на летището, включително инвестиции за безопасност, сигурност, модернизация и декарбонизация.

Вицепрезидентът на инвестиционната банка Лиляна Павлова коментира, че летището е основният международен портал към България, обслужвайки 7.1 милиона пътници през 2019 г.

В ЕИБ имаме удоволствието да подкрепим този проект, подкрепен от Механизма за свързване на Европа и част от Трансевропейската транспортна мрежа, която има за цел да запълни транспортните пропуски и да укрепи социалното, икономическото и териториалното сближаване в Европейския съюз“, коментира Павлова.

Адина Валеан, европейски комисар по транспорта, заяви: „Международното летище София е част от нашата трансевропейска транспортна основна мрежа и неговата модернизация ще донесе ползи за българските граждани, както и за служителите на летището, партньорите и пътниците. Обнадеждаващо е да видим как летищата инвестират в подобрения на околната среда, здравето и безопасността.“

Подкрепи Economic.bg