Amazon трябва да върне 250 млн. евро на Люксембург

Комисия не глоби компанията, но разпореди тя да върне около 250 млн. евро на Люксембург, както и лихва

Amazon трябва да върне 250 млн. евро на Люксембург
676 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) заяви, че американският онлайн търговец Amazon е получила данъчни облекчения от Люксембург на обща стойност около 250 млн. евро. Според правилата на Европейския съюз за оказване на държавна помощ това е незаконно и на страната е казано, че сумата трябва да бъде възстановена, пише Engadget. Amazon се е съгласила да си плати опростените данъци задно с лихвите.

Компанията на Джеф Безос е успяла да плати значително по-малко данъци. „След задълбочено разследване, започнато през октомври 2014 г., Комисията установи, че данъчно решение, издадено от Люксембург през 2003 г. и удължено през 2011г., е понижило данъка, плащан от Amazon там, без да има никаква валидна обосновка”, коментира еврокомисарят Маргрете Вестагер.

Въпреки че ЕК не глобява Amazon, тя е постановила компанията да възстанови опростената сума, „за да премахне нарушаването на конкуренцията, създадено от предоставената помощ”. Комисията е изчислила разликата между това, което е платила компанията, и какво всъщност дължи Amazon на Люксембург. Сумата е около 250 млн. евро (294 млн. долара), като са дължима и лихвите. Данъчната администрация на кралството е задължена да определи точния размер на неплатения данък.

Припомняме, че в края на юни тази година ЕК глоби друга голяма технологична компания от САЩ – Google – с 2.42 млрд. евро след седемгодишно разследване на твърдения, че технологичният гигант е злоупотребил с монопола, с който се ползва при търсене в интернет. Глобата си остава най-голямата, налагана досега от страна на изпълнителния орган на ЕС.

Днес ЕК обяви, че Европейският съд ще разгледа друг казус, свързан с данъчни облекчения, давани от държави на големи компании. Става въпрос за технологичният гигант Apple, който е получил преференции от Ирландия и така е успял да избегне данъчни плащания на стойност 13 млрд. евро.

Коментари: 0