ЕК дава лоша оценка на Турция в доклад за влизането й в ЕС

В документа се посочват редици критики и нарушения

ЕК дава лоша оценка на Турция в доклад за влизането й в ЕС
Еврокомисията ще даде най-лошата до момента оценка на Турция в новия доклад за годност за приемане на страната в Европейския съюз. Очаква се документът, който изразява голяма загриженост от многото арестувани журналисти и закриването на медии след неуспешния опит за преврат, да излезе в сряда.

"През последната година в областта на свободата на изразяване е налице сериозен рецидив", се казва в доклада, който е дълъг около стотина страници. От ЕК отбелязват. че правните разпоредби за националната сигурност и борбата с тероризма се прилагат "избирателно" и "произволно", пише "Франкфуртер алгемайне зонтагсцайтун", цитиран от БГНЕС.

Нарушения са констатирани и по отношение на съдебната система. След опита за военен преврат в Турция бяха уволнени една пета от съдиите и прокурорите.

Документът многократно подчертава, че турската държава не разследва отделни лица, а насочва вниманието си към тях заради предполагаема връзка с движението на Гюлен. Според ЕК вината им може да се основава на обикновено сдружаване. 

Критики са отправени и затова, че обвиняемите могат да бъдат задържани до 30 дни поради извънредното положение, преди да бъдат изправени пред съдия, а през това време са измъчвани многократно. 

Докладът не дава препоръки за справяне с проблемите, а само показва недостатъците на системата в Турция. В сряда еврокомисарите се събират, както и представители на страните членки на ЕС, за да обсъдят този въпрос. 
Коментари: 0