ЕК ни постави под строго наблюдение заради макроикономически дисбаланси

Брюксел отчита като проблем практиките в банките с местна собственост

ЕК ни постави под строго наблюдение заради макроикономически дисбаланси
176 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров
Европейската комисия (ЕК) започна срещу България процедура за прекомерни макроикономически дисбаланси. Страната ще бъде поставена под специален мониторинг, а правителството ще има за цел да предприеме решителни политически действия за преодоляване на несъответствията с макроикономическите критерии, заложени от ЕК, съобщава комисията.

Причина за решението на ЕК е банковата криза от миналата година, която е предизвикала загрижеността на европейските институции за наличието на недобри практики в банките с местни собственици. Това е довело до цялостна макроикономическа нестабилност.
Като причини за налагане на мярката са посочени още корпоративната задлъжнялост и слабостите на пазара на труда.

България до момента се намираше в процедура за несъответствия в тази област, а сега ще има по-задълбочено наблюдение на страната, обясни еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.


За подобни проблеми през ноември миналата година бяха уведомени 16 от държавите в ЕС. При 10 от тях, сред които и България, до момента нямаше последствия. 


Еврокомисията предприема аналогични мерки и срещу държави, като изпраща силен сигнал за структурни реформи и консолидиране на публичните финанси, става  ясно от съобщението. Така процедура е предвидена и за други страни от ЕС, сред които са Франция, Португалия и Румъния. На Париж е дадено време до 2017 г., за да коригира дефицита и да проведе вече обявените амбициозни структурни реформи. Под наблюдение, макар и не толкова строго, е и Германия.


Подкрепи Economic.bg