ЕК ни дава 4,1 млн. евро за бежанците

Парите ще облекчат условията за интеграция на имигрантите

ЕК ни дава 4,1 млн. евро за бежанците
176 ~ 1 мин. четене

4,1 млн. евро отпусна Европейската комисия (ЕК) по "План за спешни мерки" на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за справяне с бежанския натиск.

Финансовата помощ идва в резултат на проведени на 29 май преговори, на които председателят агенцията Никола Казаков и представители на ЕК са подписали Споразумение за изпълнение за срок от 1 г. на плана, предаде БГНЕС.

Отпуснатите 4,1 млн. евро ще бъдат използвани за подобряване на условията на живот на бежанците у нас, за здравно осигуряване, за преводачески услуги. Сумата ще се използва за увеличаване на административния капацитет, с цел ускоряване на процедурата по предоставяне на закрила, ще се разширяват възможностите за настаняване и ще се плаща за техническа помощ.

От ДАБ заявяват, че процесът на усвояване на средствата ще се извършва прозрачно и при строг контрол от страна на Еврокомисията.

Междувременно тази сутрин имаше опит за създаване на напрежение в бежанския лагер в столичния квартал "Овча купел". От бежанския център съобщиха, че около 50 души от обитателите на лагера са се събрали на улицата и искали ускоряване на процедурите по техния статут. Напрежението обаче бързо е било потушено и обстановката там е спокойна. Подкрепи Economic.bg