ЕК гарантира €255 млн. кредити за малките и средни фирми в България

Гарантираните от Брюксел кредити ще се предоставят на компаниите от Българската банка за развитие

ЕК гарантира €255 млн. кредити за малките и средни фирми в България

Снимка: БТА

2528 ~ 1 мин. четене
Автор: Цветан Петров

Европейската комисия одобри схема за гарантирането на 255 млн. евро за подкрепа на малките и средните предприятия (МСП) в България заради епидемията от COVID-19. Схемата е одобрена съгласно временните облекчени правила за държавната помощ.

Предоставянето на гаранциите идва, след като България е уведомила ЕК, че стартира схема за гарантиране на текущи или нови кредити на обща стойност 500 млн. лв. (255 млн. евро) за подкрепа на предприятия, засегнати от пандемията с коронавируса COVID-19

След като капиталът на Българската банка за развитие бе увеличен чрез държавно финансиране с 500 млн. лв. (255 млн. евро), банката ще осигурява публични гаранции за инвестиционни заеми и кредити за оборотен капитал за микро-, малките и средните предприятия, засегнати от епидемията в страната, се посочва в съобщението.

Схемата има за цел да ограничи риска, свързан с отпускането на заеми на предприятията, които са най-силно засегнати от икономическите последици от настоящата криза. Тя ще помогне на предприятията да покрият непосредствените си нужди от оборотен капитал и инвестиции и ще гарантира, че разполагат с достатъчно ликвидни средства, за да продължат дейността си.

Комисията е установила, че българската схема отговаря на условията, като за всяко предприятие размерът на съответния заем е ограничен до необходимото за покриване на неговите нужди от ликвидни средства в обозримо бъдеще; гаранциите ще се предоставят само до края на годината; гаранциите ще бъдат ограничени до срок от пет години; гаранцията покрива до 80 на сто от всеки заем; премиите за гаранция не надвишават равнищата, предвидени във временните облекчени правила за държавната помощ.

Подкрепи Economic.bg