ЕК одобри сделката за Telenor

Чешкият инвестиционен фонд PPF Group на Петр Келнер ще поеме пълен контрол върху активите на Telenor в ЦИЕ

ЕК одобри сделката за Telenor
Европейската комисия (ЕК) одобри сделката за придобиването на активите на Telenor Group в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) от чешкия инвестиционен фонд PPF Group на Петр Келнер. 

Двете страни обявиха, че са сключили споразумение за продажба в размер на 2.8 млрд. евро през март тази година. Сега Еврокомисията официално разреши на PPF Group да поеме пълен контрол върху активите на Telenor в региона, след като е съгласувала сделката с Регламента на ЕС за сливанията. 

С това чешкият инвестиционен фонд на милиардера Петр Келнер – същия, на който бе забранено от българската Комисия за защита на конкуренцията да купи Нова тв, сега получи зелена светлина да придобие дружествата на норвежката компания в няколко страни от ЦИЕ. 

Става дума за „Теленор България“ ЕАД, трите унгарски дружества Telenor Magyarország Zrt., Telenor Real Estate Hungary Zrt. и Telenor Common Operation Zrt., това в Черна гора Telenor d.o.o. Podgorica, както и сръбската Telenor d.o.o. Beograd. Всички тези компании функционират като мобилни оператори в съответните държави. 

Европейските органи са установили, че транзакцията няма да породи опасения за конкуренцията. „Първо, това не би довело до хоризонтално припокриване, тъй като дейността на дружествата е ограничена в различни територии, където те имат съответните телекомуникационни лицензи“, се посочва в съобщение на ЕК.

Освен това Комисията е установила, че няма да има и вертикални връзки между пазарите по отношение на роуминга на мобилни и фиксирани услуги както на едро, така и на дребно за крайните потребители. 

Така ЕК е стигнала до заключението, че предложената транзакция няма да повдигне съмнения относно конкуренцията.

PPF Group е най-голямата частна инвестиционна група в Централна и Източна Европа с приблизително 35 млрд. евро активи под неин контрол. Фондът инвестира в различни сектори, включително банкиране, потребителско финансиране, недвижими имоти, минно дело и телекомуникации. Предишният опит на компанията в сделките включва придобиването на O2 Czech Republic от Telefonica през 2013 г.
Коментари: 0