ЕК представи план за общоевропейска пенсия

Целта е гражданите на ЕС да са осигурени на територията на всяка страна-членка

ЕК представи план за общоевропейска пенсия

Европейската комисия представи план за създаване на общоевропейска пенсия. Предложението представя прост и рентабилен пенсионен модел, който ще действа за всеки гражданин на територията на всяка страна-членка на ЕС, пише Financial Times.

Така нареченият Общоевропейски пенсионен продукт (ОПП) има за цел да даде на стотиците милиони спестители в ЕС повече избор във фрагментарния и неравномерен европейски пазар, в който някои възможности изобщо не съществуват в някои страни-членки.

Ако бъде прието предложението, европейците ще могат доброволно да правят индивидуални спестявания за старините си, независимо къде живеят в Европа. Общоевропейският пенсионен продукт ще има едни и същи стандартни характеристики, независимо от това в коя страна от ЕС се намираме. Предложението на ЕК няма общо със задължителните пенсионни вноски, които се удържат от заплатата, съгласно законите на всяка държавата.

Пазарът за потенциалните осигурители на новия общоевропейски пенсионен пакет е значителен – ЕК изчислява, че до 2030 г. новият продукт може да удвои ръста на сферата за лично пенсионно осигуряване в ЕС до 2.1 трилиона евро. От Комисията препоръчват държавите-членки да предоставят същото данъчно третиране на ОПП, както на в момента предлаганите национални пенсионно-осигурителни продукти.

Коментари: 0