ЕК преговаря и за ваксината на Johnson & Johnson срещу коронавируса

Според Ройтерс може да има сделка следващата седмица

ЕК преговаря и за ваксината на Johnson & Johnson срещу коронавируса

Снимка: Wikipedia

2141 ~ 2 мин. четене
Европейската комисия е в напреднали разговори с фармацевтичния гигант Johnson & Johnson, за да резервира или купи първи дози от ваксината срещу COVID-19 на компанията, която е в процес на разработка. Това съобщава Reuters, като цитира двама служители от ЕК, запознати с разговорите.

Този ход е първият, организиран от изпълнителната власт на Европейския съюз, след като миналата седмица получи мандат от 27-те национални правителства на ЕС да използват спешен фонд с повече от 2 милиарда евро за постигане на предварителни сделки за покупка с производители на ваксини.

Сделката на Комисията с американската фирма Johnson & Johnson е „в процес на подготовка“, заяви висш здравен служител от държава-членка на ЕС, който пожелал да остане анонимен.

Втори източник на ЕС заяви, че във вторник Комисията е имала разговор с Johnson & Johnson относно евентуалното споразумение за потенциалната му ваксина.

Официално запитан, говорител на Комисията заяви, че няма коментар. Johnson & Johnson не бяха открити за коментар в САЩ поради часовата разлика, пояснява Ройтерс.
Не става ясно дали евентуалната сделка ще включва предварителна покупка на ваксината при тестване или вариант за закупуването й.

Johnson & Johnson планира следващия месец да започне клинични изпитвания върху хора за експерименталната си ваксина срещу силно заразния коронавирус.

Германия, Франция, Италия и Холандия заявиха, че миналата седмица са придобили 400 милиона потенциални дози ваксина, които по принцип са достъпни за всички държави-членки, от британския производител на лекарства AstraZeneca, която разработва ваксина срещу COVID-19 съвместно с Оксфордския университет.

AstraZeneca подписа подобна сделка през май със САЩ.

Според източника на Ройтерс, който е здравен служител, споразумението на ЕС с Johnson & Johnson може да бъде обявено още през следващата седмица. Той обаче предупреди, че може да е необходимо още малко време за финализиране и все още има шансове договорка да не бъде постигната.

Процедурите за вземане на решения в ЕС представляват пречка за потенциалната сделка, като държавите-членки все още водят преговори за създаването на управителен орган за преговори с производителите на ваксини и лекарства, съобщава още Ройтерс.

Съгласно проект на план, разработен от Европейската комисия, който все още предстои да бъде одобрен от правителствата на ЕС, зелена светлина от само четири държави-членки ще бъде достатъчна за започване на официални разговори от страна на ЕС с производителя.

Но, подчертавайки неотложността на осигуряването на ваксина за 450-милионното население на ЕС, Комисията вече е започнала разговори с Johnson & Johnson, още преди управителният орган да бъде договорен.

Купувайки ваксини в процес на разработка, ЕС рискува да получи такива, които в крайна сметка могат да се окажат неуспешни срещу COVID-19.

Но рискът е оправдан от необходимостта да се осигурят достатъчно дози за населението на ЕС в глобалната надпревара за ефективна ваксина, казват служители на ЕС.
Подкрепи Economic.bg