ЕК ще попречи на комисарите да харчат от парите ѝ за избори

Причината е, че според новите правила на институцията те имат право да участват в избори, докато са на постовете си

ЕК ще попречи на комисарите да харчат от парите ѝ за избори

Снимка: Pixabay

Европейската комисия ще попречи на еврокомисарите, които участват в предизборни кампании, да изразходват за целта средства на институцията.

Това заяви говорител на европейската институция с уточнението, че новите правила за поведение позволяват еврокомисарите да участват в предизборни кампании, без да е необходимо да се оттеглят от постовете си.

Именно затова ще има ясно разделение между дейностите в комисията и в кампанията. Решението комисарите да получат правото да участват в предизборна кампания е съвместимо с постовете им, разделението е ясно очертано, заяви говорителят.

Той отбеляза, че засега зам.-председателят на ЕК Марош Шефчович участва само във вътрешнопартиен процес. В средата на септември Шефчович обяви намерението си да участва в надпреварата за определяне на следващия председател на ЕК. Засега той е единственият желаещ от Партията на европейските социалисти. По непотвърдена информация в следващите дни или седмици за негов вътрешнопартиен съперник ще се обяви зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.
Коментари: 0