10-те най-величествени сгради на земята

Великите сгради, древни и модерни, са история, написана във внушителен мащаб

10-те най-величествени сгради на земята

Снимка: Pixabay

Мнозина биха казали, че много от най-известните и най-посещавани сгради в света са популярни, просто защото ни се „продава” като част от пакетните почивки. Трудно е да се намери ваканционна брошура, уебсайт или статия за пътуване, която не свързва, например, пътуване до Индия с Тадж Махал. По същия начин Египет се свързва с Пирамидите, Сидни – с Операта, Барселона – с творенията на Гауди.

Дори и без рекламата и маркетинга, обаче, най-драматичните и исторически значими сгради все така ще привличат тълпи. Славата им, в края на краищата, е далеч по-голяма от каквато и да било съвременна знаменитост.

Хеопсовата пирамида, например, е едно от Седемте чудеса на света, изброени от историка Херодот през V в. Пр. Хр. Това е известен древен паметник на около 2500 години, от ранните дни на Римската империя, далеч преди появата на пакетните почивки и туристически брошури.

Великата архитектура е склонна да трае както във въображението, така и в реалността.

Великите сгради, древни и модерни, са история, написана във внушителен мащаб. Те могат да се четат като гигантски книги. Те говорят за суетата и династиите, за религията, любовта и войната, за търговските амбиции и за колективната ни способност да създаваме сгради, които ни издигат далеч отвъд ежедневното – в бъдещето. Те са там, за да ги посещаваме и да ги гледаме, за да бъдат обсъждани, коментирани и дори развенчани.

Вижте 10 от най-великите сгради, които всеки един човек на земята трябва да посети, според британския в. „Телеграф”.

1. Хеопсовата пирамида в Гиза, Египет

Архитект: неизвестен

В продължение на близо 4000 години Хеопсовата пирамида е най-високата сграда в света, изпреварена от катедралата в Линкълн от 1311-1549 г. и след това от Айфеловата кула. Мащабът и прецизността на загадъчната структура и до днес остават учудващи. Никой не знае и до днес как точно е била построена.

2. Пантеонът, Рим, Италия

Архитект: неизвестен

Малко сгради в Западния свят са по-завладяващи от Пантеона, храм на всички богове или на самата Вселена, възстановен в сегашния си вид от император Адриан. Неговата героична входна портика, издигната на двадесет и четири гранитни колони от Египет гледа към вдъхновяващ интериор и купол, украсен с лилав порфир и богат мрамор. Изработен от бетон с различна плътност, 2000-годишният купол е по-голям от този на Микеланджело в катедралата "Свети Петър". Една огромна въображаема сфера - светът, може би - може да се помести под него, докато огромно "око", отворено към небето в горната част на купола, свързва интериора директно с небето горе.

3. Партенонът, Атина, Гърция

Архитекти: Иктин и Каликрат, Фидий - скулптор

Посветен на богинята Атина, Партенонът е построен в зенита на древногръцката култура и власт. Ако 46-те външни колони могат да се прожектират на небето – тъй като перфектно пропорционалният храм е в съзвучие със съзвездието Хиади - те ще се срещнат в една точка на миля над града.

Ето защо Атина, свързана със старите божества на небето чрез сграда, която е силно повредена от венецианския флот през 1687 г., вдъхновява духа на  западната култура и обвързва своята архитектура от неокласизма до Льо Корбюзие.

Голяма част от прочутите фризове на Партенона - Елгинските мрамори - се съхраняват в Британския музей.

4. „Света София”, Истанбул, Турция

Архитекти: Исидор и Антимий

Тази удивителна църква от 6-и век, посветена на Божията Мъдрост, е построена само за пет години. Дизайнът й е революционен - огромно централно пространство под купол, който изглежда е подкрепен само от вяра - и император Юстиниан е впечатлен. Когато Исидор и Антимий го въвеждат вътре, Юстиниан казва, че е паднал на колене, заявявайки: "Соломон, аз те надминах". Църквата е по-голяма от легендарния Соломонов храм в Ерусалим. Джамия от завладяването на Константинопол през 1453 г. и музей от 1935 г., „Света София” остава архитектурната котва на Истанбул.

5. Катедралата в Солсбъри, Великобритания

Архитект: Елиас де Дерхам

Това, което прави катедралата в Солсбъри „Света Мария” толкова специална – с кула от 123 метра - е че стилистично, въпреки реставрациите през вековете, тя е шедьовър на ранната английска готика.

Библиотеката на катедралата е пристроена през 1445 година при източната част на нартекса. В нея е запазен и един от четирите съществуващи екземпляри на „Великата харта на свободите“ (Магна харта).

6. Замъкът Хауърд, Великобритания

Архитекти: Джон Ванбру и Никълъс Хоуксмур

В наши дни той е известен най-вече като мястото, където през 1981 г. Би Би Си заснема екранизацията по романа на Ивлин Уо „Завръщане в Брайдсхед” Но векове наред Замъкът Хауард е предизвиквал респект като един от най-колосалните частни дворци на Британските острови.

Строежът на този неповторим дворец е започнат още през 18-и век и по-конкретно – някъде около 1701 или 1703 год. Първо е построено източното крило. Замъкът се намира в графството Северен Йоркшир, приблизително на 24 километра на север от град Йорк.

Дворецът Хауърд сред най-големите частни домове в Обединеното кралство и всъщност не представлява замък в прекия смисъл на думата, но заради грандиозната му и пищна архитектура в бароков стил се нарича така. Голяма част от декорациите вътре в сградата са направени от прочутия майстор Джовани Антонио Пелигрини.

В днешни дни замъкът е отворен за посещения и може да се разгледа и обиколи. Особено внимание заслужава колекцията от картини на именити художници.

7. Саграда Фамилия, Барселона, Испания

Архитект: Антони Гауди

Символът на Барселона се очаква да бъде завършен през 2026 г. Строежът започва през 1882 г., а през 1883 г. Антонио Гауди е назначен за главен архитект. През 1926 г. Гауди умира и строежът на храма спира. След него други архитекти допринасят за сегашното състояние на катедралата. Църквата изобразява раждането, живота и смъртта на Христос.

Макар и недовършена, тя вече е една от най-необикновените сгради в света. Някои я намират дори за абсурдна. За Джордж Оруел тя е "една от най-ужасните сгради в света", докато Салвадор Дали смята, че има "ужасяваща и ядлива красота" и "трябва да се държи под стъклен купол". Нейният гениален дизайн и конструкция очароват съвременните архитекти, изследващи съвременните методи на строителство. А Гауди го е направил без помощта на компютър, но е имал Бог на своя страна.

8. Емпайър Стейт Билдинг, Ню Йорк, САЩ

Архитект: Уилям Ламб

Построена в разгара на Голямата депресия (1931 г.), тази в продължение на четири десетилетия най-висока сграда в света, макар и до голяма степен без наематели, е наричана "Empty State Building" (Празната сграда). Трябва да се мине време чак до Втората световна война, за да се напълни с наематели небостъргача с офиси в стил "Ар Деко" офисите, но през юли 1945 г. бомбардировач USAAF B-25 Mitchell се разбива в 79-ия и 80-ия етаж, убивайки 14 души. Стоманената кула, покрита с варовик, не помръдва. Оттогава Empire State Building си остава архитектурният стълб на града.

9. Операта в Сидни, Австралия

Архитект: Йорн Утсон

Съвременната сграда на Операта на Сидни е открита на 20 октомври 1973 г. и е сред емблемите на града. Нейният автор архитектът Йорн Утсон е удостоен с най-престижната награда за архитектура в света „Прицкер“. През юни 2007 г. сградата е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

10. Музеят Гугенхайм в Билбао, Испания

Архитект: Франк Гери

Франк Гери също е носител на Прицкер и едно от най-големите имена в съвременната архитектура. В началото на кариерата си строи конвенционални сгради, но през 60-те години полага начало на специфичния си, впечатляващ стил с екстравагантни извити форми, разчупена геометрия и нестандартни плоскости. Музеят в Билбао е може би най-известната му сграда, а също така и една от най-разпознаваемите в света.

Музеят се простира на почти 24 000 кв. м площ, от които 11 000 са посветени на изложбена площ, което го прави почти двойно по-голям от сродния му в Ню Йорк. Баските власти са изразходвали 100 млн. долара за построяване на сградата и отделно – фонд за осигуряване на експонати. Гери започва да го проектира през 1993 г., отваря врати през 1997 г.

Коментари: 0