Екатерина Захариева: Президентът трябва да може сам да инициира референдуми

Според нея веднъж завинаги трябва да се реши за какво коже да има допитвания

Екатерина Захариева: Президентът трябва да може сам да инициира референдуми

Държавният глава трябва да може сам да инициира референдуми, защото всеки български президент е избран с повече от 400 хил. гласа. За това призова пред БНТ правосъдният министърът Екатерина Захариева.

Според нея Конституционният съд трябва да се произнесе веднъж завинаги по кои въпроси може и по кои не може да се прави референдум.  Захариева обясни, че ветото на президента е основателно, а Конституционният съд е добре да се произнесе по конкретни въпроси на референдума.

"Добре е да има референдуми, но енергията на хората не трябва да се губи напразно. Те трябва да са сигурни, че въпросите, които са зададени и на които ще отговорят след това, ще намерят реализация на практика", обясни позицията си министърът.

Според Захариева не бива политиците да подвеждат хората. "Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?", попита тя.

"Независимо дали една политическа партия е за или не намаляването на народните представители, това е принципен въпрос. Нека да сме внимателни и веднъж завинаги да е ясно", заключи тя.

Захариева припомни, че депутатите не дадоха подкрепа за част от въпросите, предложени от президента, а след това без дебат одобриха същите казуси в референдума на Слави Трифонов.

„Все пак има и разлика между двата референдума от законова гледна точка. Единият е иницииран от президента и парламентът може да реши да не го одобри. Когато обаче е иницииран с подписка и са събрани над 400 хил. гласа, народните представители за задължени по закон да го подкрепят, независимо дали една партия е за или против”, коментира правосъдният министър.

Коментари: 0