Експериментът на Ердоган с лирата вече заплашва властта му

Според анализаторите на следващите избори турският президент може да претърпи разгром, тъй като турците стават все по-бедни и ядосани

Експериментът на Ердоган с лирата вече заплашва властта му

Снимка: БТА

4325 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Рухването на турската лира заплашва да подкопае властта на Реджеп Тайип Ердоган и вече сериозно окуражава политическите му опоненти. Вчерашният срив на местната валута с двуцифрен процент спрямо долара доведе до протести в Истанбул и Анкара. Излезлите на улиците хора призоваха за прекратяване на лошото икономическо управление, което отприщи висока инфлация и предизвика най-дългата серия от обезценки на лирата от две десетилетия насам. Полицията издигна бариери в части от търговската столица, докато протестиращите изливаха яростта си срещу управляващата партия на Ердоган.

Настояването на президента за по-ниски лихвени проценти има за цел да стимулира растежа, да създаде работни места и да съживи намаляващата му популярност преди изборите през 2023 г. Произтичащите от това ценови шокове обаче имат обратен ефект. След две десетилетия на власт неговата партия може би е изправена пред повратна точка.

Анализатори ветерани от централните банки и политически съперници предупредиха, че инфлацията, която вече е 20%, вероятно ще се повиши още и ще направи много турци по-бедни и по-ядосани.

Последните сътресения ще тласкат нерешителните избиратели, разстроени от икономическите перспективи, в опозиционните редици“, каза Джан Селджуки, ръководител на базираната в Истанбул социологическа агенция Turkiye Raporu.

Шансовете управляващата партия да не достигне 30% подкрепа постоянно се увеличават.

Настояването за по-ниски разходи по заемите не е ново за Ердоган, който отдавна твърди, че по-евтините пари забавят инфлацията – възглед, който противоречи на базовите икономически разбирания. Стимулирането на кредитен растеж преди избори е работило за Ердоган в миналото. Но натрупващото се въздействие на тази политика, нарастващите неравенства в доходите и щетите, нанесени от COVID, означават, че потенциалните социални разходи са много по-големи този път.

Лирата потъна днес над 13 за долар, което се случва за първи път след деноминацията през 2003 г. и второто най-голямо пропадане от 20 години. Доходността по 10-годишните облигации в лири на Турция скочи до 21.1%, най-високата стойност от май 2019 г. Валутата загуби две трети от стойността си през последните три години, което направи живота на 84-милионната нация по-скъп.

Изборите през 2023 г. ще бъдат първите след шокиращото му поражение на общинския вот през 2019 г., където ключови бойни полета, включително Истанбул и столицата Анкара, бяха загубени за първи път от четвърт век.

Все пак във вторник Ердоган отхвърли идеята за предсрочни избори.

Около 60% от населението е загубило всякаква надежда в способността на правителството да реши икономическите проблеми на Турция през следващите 12 месеца“, според Мехмет Али Кулат, ръководител на базираната в Истанбул социологическа агенция MAK Danismanlik.

Според него делът на подкрепата за партията на Ердоган се очаква да падне под 30% заради икономическото развитие, в сравнение с около 43% от вота на предишните избори през 2018 г.

Ердоган многократно е показвал, че е способен на обратни завои в политиката, когато е изправен пред пазарни сътресения. През 2018 г. той прие две големи увеличения на лихвите, за да спре пропадането на валутата. Той подкрепи и два други цикъла на затягане през предходните пет години, като същевременно се придържаше към публичната си позиция, че високите лихвени проценти подхранват инфлацията.

Но има много признаци, че този път може да е различно.

Прагът на болка вече е много по-висок. Този път е необходима много по-съществена девалвация на валутата преди турските политици да се намесят, за да спрат валутния разгром“, посочва в бележка Финикс Кален, стратег в Societe Generale.

Подкрепи Economic.bg