Експерти от Г-20 посочиха основните рискове за световната икономика

Растежът на основните икономики в света е неравномерен, което създава рискове

Експерти от Г-20 посочиха основните рискове за световната икономика

Снимка: БТА

500 ~ 1 мин. четене

Министрите на финансите и председателите на централните банки на страните от Г-20 очертаха основните рискове за световната икономика.

Според документа, цитиран от Reuters, нивото на безработицата е ниско вече десет години, а световният икономически растеж е стабилен. Растежът на основните икономики в света обаче е неравномерен, което създава рискове в средносрочен и дългосрочен план.

Рискове за глобалната икономика носят нарастващата финансова уязвимост, повишеното напрежение в търговията и геополитиката и глобалните неравновесия, включително неравенството и слабият структурен растеж в развитите икономики.

„Световната търговия не може да се основава на законите на джунглата, а едностранното въвеждане на задължения е законът на джунглата", каза френският министър на финансите Бруно Льо Майре пред репортери. По-специално, ЕС настоява за премахване на наложените от САЩ мита върху стоманата и алуминия.

Участниците в срещата заявиха, че е необходимо да се засили диалогът, да се предприемат мерки за намаляване на тези рискове и изграждане на доверие. В същото време не бяха постигнати конкретни споразумения за това как да се постигне този резултат.

Подкрепи Economic.bg