ТУ-Варна разработва 3D модели за ранна диагностика на рак на гърдата

Партньори в проекта са два университета от Белгия и Италия, а финансирането идва по програма „Хоризонт 2020“

ТУ-Варна разработва 3D модели за ранна диагностика на рак на гърдата

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

Автор: Вероника Тонева
Експерти от Техническия университет във Варна разработват проект за триизмерна диагностика на карцином на млечна жлеза. MaXIMA е международен проект, който цели да информира обществото за особеностите на заболяването, както и за ролята на ранната диагностика за спасяването на животи. Ръководителят на проекта доц. Кристина Близнакова сподели днес пред журналисти статистика от 2012 г, според която на всеки 74 секунди в света умира една жена с коварната болест.

„Водещата причина за смъртността при жените в България е ракът на гърдата“, обясни Близнакова на пресконференция „Европейски инвестиции в иновативни здравни решения, проектът MaXIMA. Той е свързан със създаване на 3D модели, които могат да подобрят техниките за ранна диагностика на рак на гърдата. В продължение на вече две години варненският екип работи в областта на биомедицинските технологии и компютърната разработка на 3D модели, а в проекта партньори са специалисти от водещи университети от Белгия и Италия. 

По думите на Близнакова чрез проекта ще се изработват много по-прецизна от използваната в момента двуизмерна графия.

Финансирането на проекта идва по програма „Хоризонт 2020“ и е за почти 1 млн. евро.

„Проектът MaXIMA е от този тип проекти, към които Европейската комисия се цели. Той дава конкретни резултати. Програмата се изявява като алтернативен инструмент за борба срещу рака на гърдата“, коментира Христо Христов, зам.-председател на Представителството на Европейската комисия в България. По негови думи това е шанс за откриване на по-трудно разпознаваеми чрез стандартен преглед форми на болестта.

До края на годината ще заработи и безплатно мобилно приложение, което ще напомня на жената за предстоящ преглед при мамолог, както и за профилактични прегледи.
Коментари: 0