Експлозия на танкер в Саудитска Арабия оскъпи петрола

„Черното злато“ е подкрепено и от старта на ваксинацията в САЩ

Експлозия на танкер в Саудитска Арабия оскъпи петрола

Снимка: БТА

580 ~ 1 мин. четене

Цените на петрола се повишиха в понеделник, изтласквайки европейския сорт Брент обратно над 50 долара за барел, след експлозия на танкер в Саудитска Арабия. „Черното злато“ бе подкрепено и от надеждата, че COVID ваксината ще сложи край на разпространението на вируса, предава Reuters.

Така към 10:30 ч българско време европейският петрол поскъпна с 1.12% до 50.53 долара за барел, а американският лек суров петрол – с 1.07% до 47.07 долара за барел.

Цените тръгнаха нагоре след тревога за доставките, тъй като корабна компания заяви, че нейният нефтен танкер е експлодирал, ударен от външен източник по време на разтоварването на пристанище Джеда в Саудитска Арабия.

Екипажът потушил избухналия пожар с помощта на пожарна команда от брега и няколко влекача. Няма пострадали сред 22-мата на борда. Танкерът BW Rhine е плавал под сингапурски флаг.

Освен това днес се очаква да стартира ваксинацията срещу COVID-19 в САЩ, давайки надежда, че пандемичните ограничения могат да приключат скоро и да увеличат търсенето на най-големия потребител на петрол в света.

Подкрепи Economic.bg