ЕП одобри 1 млрд. евро за младежка заетост за 2015 г.

20 страни членки, където безработицата надхвърля 25%, ще се възползват от финансирането

ЕП одобри 1 млрд. евро за младежка заетост за 2015 г.
3644 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Европейско финансиране за 1 млрд. евро ще бъде осигурено на страните членки през 2015 г. за създаването на работни места на 650 хил. младежи, благодарение на промени в правилата на Европейския социален фонд (ЕСФ), одобрени от Европейския парламент (ЕП) на 29 април. Това финансиране по Инициативата за младежка заетост е в допълнение към средствата на ЕСФ, предназначени за 20 страни членки с региони, в които младежката безработица надхвърля 25 %, съобщиха от ЕП. 

Предложението на Европейската комисия (ЕК) беше одобрено без промени с 632 гласа „за“, 30 „против“ и 31 въздържали се.

„Ние сме в надпревара с времето и Европа дава тласък на младежката заетост. Предизвикателството беше да постигнем стабилно и широко подкрепено споразумение за рекордно кратко време – това показва, че когато действаме решително, ЕС е ефективен“, заяви докладчикът по темата Елизабет Морен-Шартие (ЕНП, Франция).

Броят на младежите между 15 и 25 г., които не работят, не учат или не са на стаж, тревожно нараства, по-специално в страните членки с най-големи трудности в съфинансирането на европейските програми. Това прави особено важно осигуряването на средства в началото на проектите за създаване на заетост.

Средствата за Инициативата за младежка заетост за 2014-2020 г. са 3,2 млрд. евро, към които ще се добавят поне още толкова от ЕСФ. До февруари тази година ЕК е одобрила 28 от общо 34 оперативни програми за младежка заетост, всяка от които може да получи до 1/3 от полагащите й се средства, веднага щом промените в правилата влязат в сила.

Тези 1 млрд. евро за Инициативата за младежка заетост, които ще бъдат на разположение през тази година, ще повишат приноса на ЕС в разходите по проекти от 1-1,5% до 30 % през 2015 г. Но това не са нови средства, тъй като парите вече са били предвидени за въпросната инициатива.

Страните, които се възползват от инициативата, са 20: Белгия, България, Хърватия, Кипър, Чехия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания, Швеция и Великобритания.

Страните членки ще мога да започнат проектите, от които имат нужда, но предвидените дейности трябва да бъдат изпълнени до края на 2018 г. Прогресът в първите години ще бъде от решаващо значение за цялостния успех на инициативата.

Промените в правилата трябва да бъдат одобрени от Съвета на министрите на ЕС и ще влязат в сила на следващия ден след публикуването им в Официалния вестник на ЕС.Подкрепи Economic.bg