ЕП гласува да отнеме правото на глас на Унгария

Стъпката беше приветствана от опонентите на Орбан, но за реалното ѝ осъществяване трябват още гласувания

ЕП гласува да отнеме правото на глас на Унгария

Евродепутатите взаимно си ръкопляскаха след подкрепянето на безпрецедентния ход

Снимка: БТА

6442 ~ 2 мин. четене
Европейският парламент гласува да се отнеме правото на глас на Унгария в Европейския съвет, съобщават световните медии. Такава възможност съществува с чл. 7 от Договора за ЕС, но той ще бъде задействан едва след одобрението на Съвета на ЕС. "За" отнемането на правото на глас днес гласуваха 448 евродепутати, 197 бяха против, а 48 се въздържаха.

Това е безпрецедентна стъпка от страна на ЕП спрямо държава членка. През годината страната на евроскептичния премиер Виктор Орбан понесе множество критики, защото отказва да приема мигранти и като цяло не зачита европейските ценности като върховенство на закона, свобода на изразяване и т.н.

Въпреки решението за започването на наказателната мярка, това може и да не се случи, защото има още много стъпки до реалното задействане на чл. 7. Ето какви са ходовете, които трябва да се направят още, за да загуби Унгария правото си на глас в Европейския съвет. Ако в Съвета на ЕС четири пети от министрите потвърдят мнението на гласувалото днес мнозинство евродепутати, че в Унгария върховенството на правото е под постоянна заплаха, то Съветът може да издаде препоръки за справянето с тази заплаха.

Същевременно Европейската комисия или една трета от държавите в ЕС може да предложат на Европейския съвет с единодушие да отчете тази заплаха. Ако Съветът го направи, тогава с квалифицирано мнозинство може да бъде отнето правото на глас на Будапеща. Въпреки че тогава Унгария няма да може да участва в обсъждането и утвърждаването на европейското право, страната ще бъде длъжна да спазва законодателството на ЕС. След прилагането на наказанието, премахването му също ще изисква квалифицирано мнозинство.

Задействането на чл. 7 беше препоръчано в доклад, изготвен от холандския евродепутат Джудит Саргентини. Документът описва злоупотреби с медии, малцинства и с върховенството на закона в Унгария, които представляват „ясно нарушение на ценностите на ЕС”. В приетия от евродепутатите доклад пише също, че Унгария създава опасност за нарушаване на европейските ценности и това оказва въздействие върху другите страни в ЕС и върху доверието помежду им.

Задействането на наказателната процедура срещу Унгария беше приветствано в страната. Одобрението дойде от все по-агресивните политически опоненти на Орбан в Будапеща, които виждат в действията на ЕС последна надежда за запазване на демократичния ред в Унгария. Въпреки знаковото решение на Брюксел обаче, малко вероятно е Орбан да бъде отклонен от курса си на отдалечаване от европейските ценности. Унгарският премиер има съюзник в лицето на Полша, която също търпи критики за проблеми с върховенството на закона. Така двете страни могат да се защитават взаимно срещу наказателните мерки на ЕС, задействането на някои от които изисква единодушие сред страните членки на Блока.

Подкрепи Economic.bg