Ердоган е напът да срине още повече турската лира

Турция и Русия не могат да постигнат консенсус, който да спре нарастването на напрежението в Сирия

Ердоган е напът да срине още повече турската лира

Турският президент обяви, че е само въпрос на време да нареди военни действия в Сирия

Снимка: БТА

Автор: Цветан Петров
Турският президент Реджеп Ердоган, и по-конкретно действията му, са напът да стреснат още повече инвеститорите и да сринат още повече курса на турската лира. Днес той заяви, цитиран от Euronews, че след проведени с Русия преговори е въпрос само на време да започне турска военна операция в сирийската северозападна провинция Идлиб.

По думите на Ердоган разговорът с Москва далеч не е отговорил на очакванията на Анкара. Турция и Русия подкрепят враждуващи страни във вече 9-годишния сирийско конфликт, но си сътрудничиха в намирането на политическо решение как той да бъде прекратен. Въпреки това офанзивата на сирийското правителство в Идлиб наруши крехкото сътрудничество, след като 13 турски военнослужещи бяха убити при сирийска атака по-рано този месец. Анкара призова Москва, която подкрепя сирийския президент Башар Асад, атаките в Идлиб да спрат, обяснявайки, че офанзивата предизвиква емигрантска вълна по посока на Турция. В момента югоизточната ни съседка държи на своя територия около 3.5 млн. сирийски бежанци.

Турският президент и в миналото е казвал, че страната му може да употреби военна сила, за да отблъсне сирийските сили, освен ако те сами не се изтеглят от Идлиб до края на този месец. Говорейки пред турските депутати днес Ердоган заяви, че Турция е решена да превърне сирийската провинция в зона за сигурност, „без значение какво ще струва това“ и въпреки че преговорите с Русия продължават. Ердоган подчерта, че няколко кръга на преговори между Турция и Русия са постигнали неуспех в преговорите за споразумение за Сирия.

Предстоящите военни действия на Ердоган е много вероятно да доведат до нов срив в курса на турската лира. Когато на 11 февруари подкрепяните от Русия сирийски сили извършиха второ смъртоносно нападение срещу турски военнослужещи в Идлиб, курсът на валута се понижи, отразявайки опасенията на инвеститорите, че назрява военен конфликт между Анкара и Дамаск.

Вчера пък лирата се обезцени до най-ниското си равнище от месец май 2019 г. насам, а причината отново беше повишаващото се напрежение в съседна Турция, както и изразените намерения на централната банка да продължи с понижаването на основния лихвен процент.

След днешното изказване на Ердоган курсът на лирата спрямо долара се понижи още повече (с -0.22% към 13:30 ч. българско време), като един долар се обменяше за 6.08 лири. Спрямо еврото пък спадът бе с 0.24% и едно евро се обменяше за 6.56 лири.
Коментари: 0