Ердоган обезцени лирата с нови рокади в централната банка

Турският президент смени посред нощ един от четиримата зам.-управители

Ердоган обезцени лирата с нови рокади в централната банка

Снимка: БТА

3482 ~ 1 мин. четене
Автор: Economic.bg

Турският президент Реджеп Ердоган отстрани късно снощи един от четиримата заместник-управители на централната банка. Това се случва два месеца, след като държавният глава уволни управителя на централната банка, припомня Reuters. Sega Огужан Озбас е отстранен от поста си и на негово място е назначен Семих Тумен, според декрет, публикуван в официалния държавен вестник.

В момента Тумен служи като съветник на Ердоган и е ръководител на икономическия отдел в университета TED в Анкара. Работил е на различни позиции в Централната банка на Турция от 2002 до 2018 г.

През март Ердоган уволни шефа на централната банка Наци Агбал, два дни след рязкото повишаване на лихвения процент, с което той опитваше да овладее инфлацията. Агбал бе заместен с бивш депутат от управляващата партия и критик на строгата парична политика Шахап Кавджъоглу. Този ход предизвика спад в турската лира.

Днес пазарите също реагираха на поредната рокада в централната банка. Турската лира се обезцени с 0.2% и към 9.00 ч. българско време се търгуваше за 8.38 за долар.

Коментари: 0