Европейските пазари тръгнаха нагоре на фона на събитията в Беларус

Слабият щатски долар подсили цената на златото

Европейските пазари тръгнаха нагоре на фона на събитията в Беларус

Снимка: Pixabay

352 ~ 2 мин. четене
Автор: ЕЛАНА Трейдинг

Американските фондови пазари останаха неутрални през изминалата сесия след една волатилна седмица за пазарите. Dow Jones нарасна с 44 пункта, докато S&P500 остана неутрален. NASDAQ успя да достигне ръст от 0.15%, след като през изминалата седмица прекъсна 4 седмична негативна серия.

Европейските пазари завършиха изминалия ден с повишение, докато инвеститорите насочиха вниманието си върху данните за инфлация и геополитическите събития от изминалата седмица. FTSE100 успя да нарасне с 0.5%, докато европейските лидери се събраха в Брюксел, за да обсъдят как ще бъде процедирано с Беларус след извънредното кацане на самолет на Райънеър и арестуването на журналист от самолета.

Петролът нарасна, след като потреблението се увеличи, което даде стимул на инвеститорите. Brent нарасна с 2.9%, до 68.40$ за барел, докато WTI напредна с 3.7% до 65.94$ за барел.

Златото нарасна поради отслабването на щатския долар и американските ДЦК, което доведе до увеличение на спот златото с 0.1%, до 1882.83$ за тройунция, докато златните фючърси се установиха с 0.4% по-високо, 1884.5$ за тройунция.

Акценти днес

Икономически данни – Германия

През утрешния ден, Германия ще издаде данни за БВП на годишна и тримесечна база, като тенденцията за възстановяване от текущата пандемия е на лице, въпреки позитивните два месеца. Европа все още се намира в затруднения от нанесените щети за последната година, което се вижда все още от бавното развитие на икономиките в еврозоната.

Инструмент на фокус

IBM

Акциите на компанията достигнаха до ниво на съпротива съставено от преди началото на пандемията. След силното нарастване през първите две тримесечия, може да се очаква потенциална корекция, ако текущата стойност не пробие нивото около 145.00. В комбинация, средните на индикатора Стохастик се намират в зона на прекупена стойност, което също може да повлияе негативно на сегашната цена.

GBP/USD

Валутната двойка образува възходящо движение от края на 2020, като текущата цена навлезе в зона на съпротива и ниво на локален връх съставено в началото на март, 2021. При неуспешен опит за пробив може да се очаква понижение до тренд линията и ниво от 1.3750.

OilUk

Британският петрол образува възходящо движение, като към този момент стойността намира силна съпротива около психологическото ниво от 70.00$ за барел. Текущата цена наближава създадената зона, като суровината ще направи повторен тест на съпротивата, при успешен опит за пробив, може да се очаква повишение до стойности достигнати в средата на 2019.

BELG20

Белгийският индекс продължава образува силно възходящо движение от началото на годината, като цената неколкократно тества долната възходяща тренд линия и 100 периодната експоненциална средна. При запазване на текущото движение може да се очаква минимална корекция до психологическото ниво от 4000.00 след като цената достигне до локалния връх около 4070 пункта.

 Източник: https://www.elana.net/bg/trading/index.html

Коментари: 0