Ердоган призова света да признае Ерусалим за столица на Палестина

По-рано в сряда такъв призив отправи и външният министър Мевлут Чавусоглу

Ердоган призова света да признае Ерусалим за столица на Палестина
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова Вашингтон да се откаже от „неправомерното и провокативно решение“ да признае Ерусалим за столица на Израел. Също така той призова държавите по света да признаят Светия град за столица на Палестина. Тези призиви бяха направени по време на извънредна среща на Организацията за ислямско сътрудничество в Истанбул.

Ердоган осъди "насилието, показано от Израел", като изрази съболезнованията си на „мъчениците“, които „са паднали в защита на държавата Палестина“.

По-рано в сряда турският външен министър Мевлут Чавусоглу отправи подобни призиви към „всички останали държави“. „На първо място, Палестинската държава трябва да бъде призната от всички останали страни. Всички ние трябва да се стремим заедно към това", каза той. „Трябва да насърчим другите страни да признаят палестинската държава с нейните граници от 1967 г. с Източен Йерусалим като столица", добави Чавусоглу.

Палестинският лидер Махмуд Абас обяви, че Вашингтон признава Йерусалим за израелска столица като подарък от Тръмп към ционисткото движение, отбелязвайки, че екстремистите могат да използват този ход, за да превърнат политическата борба в религиозна.

Абас каза в сряда, че ще поиска резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която да обезсили решението на Вашингтон за Ерусалим, наричайки го "най-голямото престъпление" и поразително нарушение на международното право.

"Ерусалим е и винаги ще бъде столица на Палестина", каза той на извънредната среща на мюсюлманските лидери в Турция.
Коментари: 0