Ердоган: Турците трябва да се опълчат срещу „внуците на нацизма“

Анкара може да организира нов референдум – за връщане на смъртното наказание

Ердоган: Турците трябва да се опълчат срещу „внуците на нацизма“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова турците в Европа да се опълчат срещу „внуците на нацизма“ и да подкрепят референдума за промяна в конституцията.

„Призовавам моите братя и сестри в Европа да гласуват, да дадат подходящ отговор на внуците на нацизма и на налагащите фашистко потисничество“, заяви Ердоган, цитиран от Reuters. 

„С това свое решение ние никога няма да позволим на трима или четирима европейски фашисти да наранят честта и гордостта на страната“, изтъкна турският президент пред привърженици в град Ризе, откъдето произхожда семейството му.

Ердоган разчита на подкрепата на имигрантите в Европа, включително 1.4-те млн. турци, които живеят в Германия и имат право на глас, за да прокара конституционните промени, които ще му дадат още по-голяма власт.

В навечерието на кампанията връзките с Европа сериозно се влошиха. Турският президент заяви, че страната му ще направи преоценка на отношенията си с ЕС и дори може да организира втори референдум, който да реши бъдещето на преговорите за членство.

В кампанията за допитването Ердоган многократно остро нападаше европейските държави, включително Германия и Холандия, обвинявайки ги в „нацистки“ тактики заради забраната на негови министри да говорят на митинги на турски избиратели в чужбина.

И германците, и холандците се вбесиха от сравненията, а германският канцлер Ангела Меркел предупреди турския лидер в прав текст, че те трябва да спрат.

Той предупреди, че може да постави на допитване въпроса дали Турция да възстанови смъртното наказание. „Европейският съюз няма да хареса това. Но мен не ме интересува какво казват Ханс , Джордж и Хелга, интересува ме какво казват Хасан, Ахмет, Айше и Фатма. Интересува ме какво казва Господ. Ако е необходимо, ще поставим въпроса на нов референдум“, зарече се той.

Възстановяване на смъртното наказание ще сложи край на желанието на Турция да стане член на ЕС, заявиха официални лица от Брюксел.  

Коментари: 0