ЕС дава €1 млрд. за инфраструктура на Западните Балкани

Предстои среща на премиерите на страните от региона

ЕС дава €1 млрд. за инфраструктура на Западните Балкани
148 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Европейският съюз ще предостави 1 млрд. евро за подобряване на инфраструктурата на страните от Западните Балкани. Това заяви еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, който е на посещение в Прищина.

На срещата в косовската столица присъстваха сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич, македонският външен министър Никола Попоски и транспортният министър Миле Янакиевски, косовският министър на инфраструктурата Лютви Жарку и др., предаде БГНЕС.

"Проектите в инфраструктурата, транспорта и енергетиката са ключови за икономическото развитие, привличането на нови инвестиции и откриването на нови работни места", посочи Хан.

На днешната неформална среща на министри от страните от региона той заяви, че през 2015 г. 100 млн. евро ще бъдат достъпни от фондовете за предприсъединителна помощ.

"На 21 април в Брюксел ще присъстват премиерите на страните от региона, за да получим съгласие от тях", каза Хан. През август във Виена официално ще бъдат представени приоритетните проекти за инфраструктурно развитие на Западните Балкани за насърчаването на транспорта, добави още той.

Комисарят не пропусна да отбележи, че "европейските фондове са ограничени и всяко евро трябва да се харчи разумно".

Коментари: 0