ЕС е готов да даде на Лондон малка отсрочка за Brexit

Според белгийски представител в ЕП Великобритания трябва да проведе нов референдум с възможност за оставане в ЕС

ЕС е готов да даде на Лондон малка отсрочка за Brexit

Снимка: БТА

Европейският съюз е готов да одобри кратка отсрочка на Великобритания за излизането ѝ от Блока. Това ще се случи, само ако Лондон си постави за цел да използва допълнителното време за опити за ратификация на договореното споразумение за Brexit. Информацията е дадена на агенция Reuters от трима европейски представители.

Вече самият Брюксел започва да увеличава натиска върху британския премиер Тереза Мей да се съгласи на удължаване на срока за преговори. Причината е, че европейските лидери не виждат мнозинство, и съответно възможност, в британския парламент за приемането на споразумението за бъдещите отношения между Великобритания и ЕС след 29 март. Това би довело до излизане на Великобритания от ЕС без споразумение (до т.нар. „твърд Brexit“) – нещо, което европейските лидери искат да се избегне.

Днес Мей намекна за отлагане на Brexit и думите ѝ бяха приети благосклонно от Брюксел, предизвиквайки позитивен коментар от там. „Ако бъде внесено искане за отлагане на датата за Brexit, то ще бъде разгледано благосклонно“, казал е един от европейските представители на Reuters. „Едно отлагане с няколко месеца ще бъде сравнително лесно“, добавил е той.

Според Филип Ламбъртс, белгийски представител в групата от Европейския парламент, занимаваща се с въпросите за Brexit, би било безотговорно дори да се обмисля възможността за „твърд Brexit.

„Ако споразумението за оттегляне не събере подкрепа в Камарата на общините на 12 март, тогава Великобритания трябва да поиска отлагане на Brexit с ясен план за провеждане на референдум относно окончателното споразумение, като да има и възможност за оставане в ЕС“, коментира Ламбъртс.

Същевременно пред сградата на Камарата на общините в Лондон днес се събраха демонстранти, които протестираха срещу идеята Brexit да бъде отложен. Те издигнаха плакати с надписи като "Излизане означава излизане", "Премахването на Brexit без споразумение е предателство" и др.Снимки: БТА
Коментари: 0