ЕС е готов да започне търговска война със САЩ

Дори американски фирми разкритикуваха идеята на Тръмп да затрудни вноса на европейски коли

ЕС е готов да започне търговска война със САЩ

Снимка: Pxhere

Европейският съюз има желание да подобри търговските си отношения със САЩ, но ще реагира бързо, ако Доналд Тръмп реши да обмити вноса на европейски коли в страната. Така на практика Брюксел би започнал процес на взаимна размяна на мита с Вашингтон, подобен на търговската война между САЩ и Китай.

„ЕС ще държи на думата си, стига САЩ да правят същото. ЕК е наясно със заключението от проверката на американското търговско министерство дали вносът на автомобили представлява заплаха за американската национална сигурност. Ако този доклад прерасне в действия, които са в ущърб на европейския износ, ЕК ще действа бързо и решително”, заяви говорителят на Комисията Маргаритис Схинас.

По-рано днес Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) публикува изявление, че едно потенциално решение на Вашингтон да определи европейския внос на коли и автомобилни части като заплаха за националната сигурност на САЩ би било непонятно. Асоциацията припомни, че германските автомобилни компании са създали над 113 хил. работни места в около 300 завода в САЩ, а освен това са най-големият износител на коли отвъд Тихия океан. „Всичко това укрепва САЩ и не може да се разглежда като проблем на сигурността”, написаха от VDA.

Американската асоциация на производителите на моторни превозни средства и оборудване също разкритикува потенциалната възможност Вашингтон да наложи мита върху европейския автомобилен внос. „Тези мита, ако бъдат наложени, може да изместят разработката и въвеждането на нови автомобилни технологии в чужбина, оставяйки САЩ на заден план.Нито една американска автомобилна компания не е искала това разследване”, написаха от американската организация.
Коментари: 0