„Вила Ямбол“ представи традициите на Ямбол в специален празник на виното

Избата е готова с пускането на висококачествени тероарни вина, представящи уникалните характеристики на региона

„Вила Ямбол“ представи традициите на Ямбол в специален празник на виното
Автор: Вила Ямбол

Страхотни български вина от реколта 2018. се очертават да излязат на пазара тази година. Това споделиха от най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“. В неделя те организираха специален празник на виното в родния си град. Събитието  събра над 10 000 души в централната градина в неделя. За четвърта поредна година избата използва професионалния си празник, за да благодари на местната общност, служителите  и всички граждани и гости на Ямбол. Той се очертава като най-мащабния винен фест в Южна България.


„Вината ни от реколта 2018 година се получиха много пивки и вкусни. Природата беше на наша страна, реколтата 2018 бе с добро качество, а екипът ни от агрономи и технолози дадоха всичко от себе си, за да произведат страхотни напитки. Инвестициите в модерна техника, навременните агротехнически мероприятия още на лозето и прилагането както на класически, така и на най-модерните практики, които сме видели по света, днес дават възможност да правим вина на световно качество и с отлично съотношение спрямо цената си. Неслучайно нашите bag-in-box разфасовки са най-продаваните у нас. Зад това стои много труд и усилия“, заяви изпълнителният директор на избата Красимир Аврамов. 


Той специално благодари на екипа на винарната: „Винаги съм се определял като истински късметлия в живота, защото имам уникалния шанс хобито ми да е професионално призвание. Но още по-хубавото е, че мога да споделям знания и опит и да уча нови неща от страхотен отбор професионалисти“.

Избата е един от най-големите работодатели в региона. В грижите за лозята и направата на вино и ракия участват над 160 човека от Ямбол и региона. Днес произвежда едни от най-търсените и харесвани ракии и вина на пазара: ракиите „Ямболска“ и „Стралджанска”, вината Villa Yambol и Kabile. Любопитна подробност е, че избата е единствената със собствен бъчварски цех за рециклиране и производство на бъчви, където работи най-възрастният бъчвар у нас. 


Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Работи с най-популярните и обичани сортове в България: Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. Производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“ и с вината под марките Villa Yambol и Kabile. Любопитна подробност е, че съхранява традициите на винопроизводството от 1924 година насам.  Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви, където най-възрастният бъчвар у нас бай Вълчо предава умения и опит на по-младите.


През тази година „Вила Ямбол“ планира да пусне на пазара и три тероарни вина. „Те са създадени в микрорайони около Ямбол, които съчетават невероятни вкусове, благодарение на уникалната комбинация от климат и почви. Компанията инвестира ежегодно в нова техника и следим най-добрите световни тенденции във винопроизводството“, сподели шефът на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Коментари: 0