ЕС е склонен да вкара Обединеното кралство в предпазно митническо споразумение

Досега позицията на Брюксел бе, че подобна клауза трябва да обхване единствено Северна Ирландия

ЕС е склонен да вкара Обединеното кралство в предпазно митническо споразумение
Европейският съюз е готов да приеме искането на Лондон да включи цялото Обединено кралство в предпазно митническо обединение, ако двете страни не успеят да договорят споразумение за свободна търговия при изтичането на преходния период. По информация на Euronews преговорите между Великобритания и ЕС са в безизходица заради разногласията по т. нар. предпазна мрежа - гаранция, че няма да бъде възстановена твърдата граница с Ирландия, ако търговските отношения не бъдат регламентирани до края на декември 2020 г.

Политическият редактор на Euronews Дарън Маккафри заяви днес в Twitter, че ЕС е готов да включи в споразумението за „развода“ клауза за присъединяване на цяла Великобритания към предпазната мрежа. Досега позицията на Брюксел бе, че подобна клауза трябва да обхване единствено Северна Ирландия.

Евроскептиците в Консервативната партия на премиера Тереза Мей отхвърлиха идеята ѝ, обявена днес, за удължаване на 21-месечния преходен период след Brexit, за да се осигури повече време за преговорите по статута на границата с Ирландия.

„Мисля, че това е грешка, при това която може да се окаже, че ще струва скъпо“, каза Джейкъб Рийс-Мог, който председателства група от около 60 евроскептични депутати консерватори.
Коментари: 0