ЕС може да наложи глоба от 1 млрд. евро на Volkswagen заради завода в Турция

Обмисля се отварянето на център за тестове на автономни автомобили в България, каза Росен Плевнелиев

ЕС може да наложи глоба от 1 млрд. евро на Volkswagen заради завода в Турция

Снимка: Economic.bg

Европейският съюз (ЕС) може да наложи глоба между 400 милиона и 1 милиард евро на Volkswagen заради избора на Турция за отварянето на новия завод на компанията. Това прогнозира президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) в интервю за 24 часа.

Припомняме, че на 2 октомври автомобилният концерн Volkswagen AG регистрира дружество в западния турски град Маниса, според информация от търговския регистър в страната, цитирана от Bloomberg. Фирмата, чрез която германският производител ще работи в южната ни съседка, се казва Volkswagen Turkey Otomotiv Sanayi ve Ticaret AS, а регистрираната ѝ дейност е „проектиране, производство и монтаж на моторни превозни средства“.

Регистрирането на местната фирма на практика потвърждава намерението на компанията да изгради новия си завод именно в Турция, а шансовете на България, клонят към нула.

„ЕК и ЕП следят внимателно развитието на ситуацията, за да гарантират равнопоставеност и да следят изкъсо развитието на този казус с оглед защитаването на правилата и принципите на общия пазар, а не да се стимулира тяхното нарушаване“, заяви Плевнелиев.

„Volkswagen трябва да е наясно, че тъй като ние сме свидетели на нарушаване на правилата за държавна помощ, което ощетява България като страна - членка на ЕС, по този казус, може да стане така, че на концерна да му бъде наложена една огромна глоба в размер по наши сметки между 400 милиона и 1 милиард евро“, категоричен е президентът Плевнелиев. 

„Ние не изключваме все пак да продължим преговорите в една или друга посока с концерна Volkswagen след всичко, което се случи, защото те ще правят и други неща – развойни софтуерни центрове, фабрики за батерии, ще имат изнесени други производства. Така че ние ще продължим да играем коректно и по правилата и те ще го оценят”, добави още той.

На въпрос как ще се компенсира фактът, че изпуснахме да разкрием тези 5000 работни места, Плевнелиев заяви, че в момента се пише всеобхватна стратегия за развитието на автомобилния сектор в България до 2030 г., която да се интегрира и с “България 2030”. 

„Искаме да има център за автономни автомобили и тяхното изпитване, искаме да има лаборатория за 5G и интернет на нещата, искаме да направим така, че България наистина да бъде за пример в региона с позитивното си развитие в сектора. Но ние вече сме за пример“, обясни Плевнелиев.

Коментари: 0