ЕС може да върне визите за американци

Целта е да се насърчи Вашингтон да отмени визите, изисквани за граждани на някои европейски страни

ЕС може да върне визите за американци
840 ~ 1 мин. четене

Евродепутатите може да призоват Европейската комисия временно да върне визите за граждани на САЩ. Целта е да се насърчи Вашингтон да отмени визите, изисквани за граждани на България, Хърватия, Кипър, Полша и Румъния. Наскоро групата на социалистите и демократите в ЕП призова ЕС отново да въведе визи за гражданите на САЩ.

През декември миналата година ЕК представи доклад, в който се отчете липса на напредък по преговорите с Вашингтон за премахването на визите за някои граждани на ЕС.

Премахването на визовия режим със САЩ остава приоритет за ЕС, заяви по-рано еврокомисарят по вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Той обеща въпросът да остане на дневен ред и при новата администрация във Вашингтон.

Следващата седмица се очаква Европейският парламент да приеме резолюция по въпроса с визите, изисквани от САЩ за гражданите на някои държави от ЕС, сред които и България. Това се посочва в програмата за предстоящата сесия на ЕП в Брюксел.

ЕК заяви официално, че връщането на визите за граждани на САЩ би имало значителни отрицателни последици за политиката, търговията, туризма и икономиката на ЕС. Аврамопулос уточни, че ако ЕК върне визите за гражданите на САЩ за една година, това би лишило европейската икономика от 6.8 млрд. евро, би довело до загубата на 140 хиляди работни места в европейската туристическа индустрия и до спад с 22 на сто в броя на посещаващите Европа граждани на САЩ.

Подкрепи Economic.bg