ЕС отпусна €400 млн. на Турция за обучение на бежанците

Представителят на ЕК не отговори на въпроси това дали Брюксел заделя пари за завръщането на бежанците у дома

ЕС отпусна €400 млн. на Турция за обучение на бежанците
456 ~ 1 мин. четене

ЕС предостави на Турция 400 милиона евро, които трябва да се използват за обучение на сирийски бежанци на територията на тази страна. Това заяви говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

Тези средства са част от втората програма за помощ в размер на 3 млрд. евро, в замяна на която Анкара се съгласи да затвори границата с ЕС за мигрантите.

„Европейската комисия е одобрила отпускането на нов пакет от помощи в размер на 400 милиона евро за образование на сирийските бежанци в Турция. Това е първото плащане по договора на ЕС относно разпределянето на още 3 млрд. евро за Турция в помощ на бежанците”, каза той.

Представителят на ЕК не отговори на въпроси на журналисти за това дали Брюксел заделя пари за завръщането на бежанците у дома във връзка с постепенното нормализиране на ситуацията в Сирия.

Вместо това той подчерта важността на продължаването на програмата за подпомагане на бежанците. „Това е важен проект, насочен към образованието, и трябва да се разбере, че тези средства се разпределят за нуждите на сирийските бежанци, а за турските власти”, каза говорителят на ЕК.  

ЕС и Турция са в разгара на миграционната криза от 2015 г. насам и сключиха сделка, според която ЕС ще даде на Анкара 3 милиарда евро, както и ще активира преговорите за безвизов режим за гражданите на Турция и присъединяването страната към ЕС. В отговор Турция обеща да спре изпращането на мигранти и бежанци от Сирия в Европа.

Подкрепи Economic.bg