ЕС се бори да предпази Франция от американски мита

Тръмп заплаши да обмити вносни френски стоки за 2.4 млрд. долара

ЕС се бори да предпази Франция от американски мита

Френският президент Еманюел Макрон (отляво) ядоса американския си колега Доналд Тръмп с цифровия данък във Франция

Снимка: БТА

ЕС е повел борба да предотврати ескалация на трансатлантическото търговско напрежение в резултат на възраженията на САЩ срещу френския данък върху услугите на американските технологични гиганти. Такава ескалация може да доведе до нови американски мита върху френските стоки, внасяни в САЩ.

Еврокомисарят по търговските въпроси Фил Хоган е казал пред Bloomberg, че през идните дни ще стане ясно дали ЕС е успял в посредничеството си чрез Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да уреди постигането на международно споразумение за данъчното облагане на цифровия бизнес.

„Следващата седмица е много важна, за да опитаме и видим можем ли да постигнем положителни резултати по този въпрос. Няма да прогнозирам какъв ще е изходът“, казал е Хоган.

Американският президент Доналд Тръмп заплашва да наложи мита върху вносни френски стоки на обща стойност 2.4 млрд. долара в отговор на данъка, който Париж наложи върху услугите на американските технологични компании. В началото на декември миналата година Вашингтон заяви, че френският налог дискриминира американските цифрови гиганти като Google, Apple и Amazon.
Коментари: 0