ЕС ще подпомогне финансово засегнатите от „твърд Brexit” членки

Блокът ще предостави пари дори на лично ощетените от Brexit без споразумение работници

ЕС ще подпомогне финансово засегнатите от „твърд Brexit” членки

Снимка: БТА

Европейската комисия планира да предложи финансова помощ на бизнеса, работниците и земеделските производители в страните членки на ЕС, които бъдат засегнати от евентуалния Brexit без споразумение, пише Reuters. Информационната агенция се позовава на видян вътрешен документ на ЕК, който предстои да бъде представен по-късно днес.

За да смекчи икономическия удар от т.нар. „твърд Brexit” по страните членки, Брюксел планира да осигури финансова помощ от фонда „Солидарност” на ЕС. Той обикновено се използва за подпомагането на жертвите от природни бедствия в рамките на Блока. Парите ще бъдат предоставяни предимно на европейските държави, които са най-тясно обвързани с Великобритания в търговско отношение.

ЕК също така иска да включи в употреба и Европейския фонд за приспособяване към глобализацията, създаден за подпомагане на работещите в ЕС, които губят работни места поради глобализацията. В случая този фонд може да бъде използван за подкрепа на уволнените вследствие на Brexit без сделка.

Комисията, която отговаря за управлението на вече два пъти отложеното досега излизане на Великобритания от ЕС, също така ще предложи да се използват всички съществуващи инструменти за пазарна подкрепа и директна финансова подкрепа за земеделските производители от ЕС, за да смекчи най-лошите въздействия върху пазарите на храни при сценарий без сделка.

Правилата на Евросъюза за държавна помощ, регламентиращи как правителствата могат да помогнат компаниите, „предлагат гъвкави решения за национални мерки за подпомагане” за по-малки компании от съюза с големи експозиция към Великобритания, в случай че няма сделка, се казва в документа.

Очаква се също така ЕК да обяви, че продължава да работи с Република Ирландия за намирането на начин да се избегне въвеждането на „твърда граница” със Северна Ирландия след Brexit, като в същото време единният пазар на ЕС бъде защитен в случай на липса на споразумение между Лондон и Брюксел за бъдещите им политически и икономически отношения.
Коментари: 0