ЕС ще търси недостатъци във въоръжените сили на страните членки

Опитите за отбранителен пакт в Блока датират от 50-те години на миналия век

ЕС ще търси недостатъци във въоръжените сили на страните членки

Франция, Германия и 20 други европейски държави в понеделник ще подпишат отбранителен пакт, пише Reuters. Те се надяват този документ да бележи нова ера от европейската военна интеграция и да спои единството в Европейския съюз след решението на Великобритания да излезе от Блока.

Този пакт е най-новият опит на Европа да намали зависимостта си от САЩ. Общо 22 европейски правителства ще създадат официален куб, който би трябвало да даде на ЕС по-ясна роля в борбата срещу международните кризи. „Никога не сме стигали толкова далеч преди”,  коментира високопоставен европейски представител и добави, че опитите на ЕС за интеграция в областта на отбраната датират още от неуспешен опит през 50-те години. „Ние сме в нова ситуация”, уверен е той.

Избирането на проевропееца Еманюел Макрон за президент на Франция и предупрежденията от страна на американския държавен глава Доналд Тръмп, че европейските съюзници трябва да плащат повече за своята сигурност, дадоха тласък на проекта. Това коментират дипломати.

Министрите на външните работи и на отбраната от ЕС ще подпишат пакта в понеделник в Брюксел, а европейските лидери се очаква през декември да го подкрепят, за да стане той част от европейското законодателство.

Пилотно ще стартира система за откриване на слабости в европейските въоръжени сили, като тя ще е координирана с оглавяваното от САЩ НАТО. Продължават преговорите за мултимилиарден европейски фонд за подкрепа на новия отбранителен пакт.

Коментари: 0